Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Aktivistaktion ska sätta ljus på AP-fondernas brunkolsinvesteringar

Publicerad: 31 Oktober 2017, 11:30

Nästa vecka inleds klimattoppmötet COP23 i Bonn i Tyskland. Samtidigt som världens ledare diskuterar hur man ska ta kampen mot klimatförändringarna vidare fortsätter brytningen av brunkol Europas största kolgruvor inte långt därifrån.


Brunkolsgruvorna i Rhenlandet är en av Europas största utsläppskällor och de finansieras delvis av svenska pensionspengar genom AP-fondernas investeringar i bolaget RWE. För att protestera mot AP-fondernas investeringar kommer den svenska kampanjen ”Divestera AP-fonderna” att delta i en aktion som anordnas av den tyska organisationen Ende Gelände. Under aktionen, som kommer att hållas den 3-5 november, kommer aktivister från olika delar av Europa att blockera gruvorna för att tillfälligt förhindra brytningen av kol. Frida Arevik är en av de som kommer att resa till Rhenlandet tillsammans med Divestera AP-fonderna.
– Det här en civil olynadsmassaktion som har genomförts I ett antal år i protest mot tyska brunkolsgruvor. Den senaste aktionen skedde i augusti och nu sker den i samband med klimattoppmötet. Vi tycker att det är cyniskt att anordna världens största klimatmöte när man har Europas största utsläppare av koldioxid på bakgården. Det ger dubbla budskap.

Hur kommer aktionen att gå till?
– Detaljerna har inte släppts än men vi kommer antingen att blockera själva gruvorna eller att blockera infrastrukturen runt den.

Vad vill ni åstadkomma med aktionen?
– För vår del handlar det om att uppmärksamma att AP-fonderna investerar 36 miljarder i fossilindustrin. Vi vill att de ska divestera, motsatsen till investera, alltså sälja av alla sina tillgångar i fossilindustrin. Ett av delmålen är då att de ska dra sig ur RWE.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.