Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag09.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Aktivister kräver bojkott mot iPhone

Publicerad: 26 Maj 2010, 12:00

I syfte att belysa de dåliga arbetsvillkoren för dem som tillverkar våra mobiler och datorer uppmanas nu världens konsumenter att inte köpa nästa modell av iPhone.


Ämnen i artikeln:

Csr

Sedan årsskiftet har nio anställda på Foxconn, världens största tillverkare av hemelektronik, begått självmord. Dessutom har ytterligare två anställda försökt ta sina liv, men överlevt.

I syfte att förbättra villkoren för de anställda på Foxconn uppmanar nu aktivister i Hongkong till en köpbojkott av nästa modell av iPhone, en av alla produkter som tillverkas på Foxconns fabriker.

Bloomberg rapporterar att representanter för Apple och HP beklagar dödsfallen och säger sig vara redo att ställa än hårdare krav på sin underleverantör.

Vid sidan av Apple och HP tillverkar Foxconn även produkter åt bland annat Amazon, Cisco, Dell, Intel, Microsoft, Motorola, Nintendo, Nokia och Sony.

Foxconn har 800 000 anställda i Kina, varav drygt hälften arbetar på fabriken i Shenzhen. Vad gäller den årliga självmordsfrekvensen i landet sägs den ligga på 16,9 fall per 100 000 invånare.

Uppdatering onsdag kväll:

Wall Street Journal rapporterar att ytterligare ett självmord har skett, vilket gör att dödstalet är uppe i tio. Foxconn planerar att sätta upp skyddsnät runt sina byggnader för att hindra de anställda att ta sina liv genom att hoppa från taken.

Enligt Sydney Morning Herald kräver ledningen dessutom att de anställda skriver under ett avtal där de förbinder sig att inte begå självmord. (Vad straffet blir om de bryter mot avtalet framgår dock ej).

Även Dell och Nokia har under dagen officiellt beklagat dödsfallen och lovar skärpta krav.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.