Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aktivister som utredde Ivanka Trumps skofabrik försvunna

Publicerad: 1 juni 2017, 10:44

Två aktivister som arbetade med att utreda arbetsförhållanden på en kinesisk skofabrik som tillverkar skor åt Ivanka Trumps skomärke har försvunnit. Ytterligare en aktivist har gripits av kinesisk polis.


De tre aktivisterna utredde arbetsförhållandena i fabriker i staden Huaijan på uppdrag av den New York-baserade organisationen China Labour Watch, CLW.

CLW:s grundare Li Qiang uppger att kinesisk polis redan i april inledde en utredning mot de tre aktivisterna som då förbjöds lämna landet. Enligt Li Qiang är det ett tillvägagångssätt som är relativt vanligt i Kina men han har aldrig tidigare varit med om att någon anhållits.
–Under de 17 år jag jobbat med det här har det aldrig hänt. Den enda anledning till att det här fallet är annorlunda tycks vara att det är Ivanka Trumps fabrik, säger Li Qiang till Los Angeles Times.

I en rapport som CLW nyligen publicerade gällande arbetsförhållanden i fabriker i Huajian uppger organisationen att de anställda tvingas arbeta minst 12, 5 timmar om dagen, minst sex dagar i veckan för en lön på 365 dollar. CLW uppger att man skrivit ett brev till presidentdottern där man upplyst om de bristande arbetsförhållandena på hennes skofabriker, men att man hittills inte fått något svar.

.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.