Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aktivt elval spelar liten roll

Publicerad: 6 augusti 2009, 05:23

Vad är egentligen grön el? Varför gör elbolagen reklam med vindkraft när elen kommer från vattenkraft? Miljöaktuellt granskar några av myterna kring den gröna elen.


Ämnen i artikeln:

VattenkraftVindkraft

I Sverige producerades i fjol 70 terawattimmar grön el, men mindre än 15 procent efterfrågades av kunderna. Svenskarna köper knappt tio terawattimmar genom att göra aktiva miljöval.
Enligt Naturskyddsföreningen säljs i dag 6,6 terawattimmar som Bra Miljöval. För kunden som gör det valet innebär det ett aktivt ställningstagande mot kärnkraft men marginellt mot fossil el. Många elhandlare erbjuder enbart vindkraft, vilket också är ett helgrönt val.

Kvar står det faktum att bara drygt fem procent av den svenska elkonsumtionen är efterfrågad grön el. Resten av den gröna elen får vi vare sig vi vill eller inte.

Men alla får naturligtvis samma el i sina uttag, eftersom det inte susar omkring gröna elektroner i ledningarna. Den kallas nordisk mix och är en blandning av de i leverans­ögonblicket tillgängliga produktionsslagen. Och eftersom 97 procent av den svenska elproduktionen är klimatneutral – från vatten-, vind- och kärnkraft samt biobränsleanläggningar – får den som med sitt elval vill bekämpa koldioxidutsläpp kämpa länge.

När Greenpeace rankar elbolagen i Sverige får 24 bolag högsta miljöbetyg.
– Det krävs att de bara använder förnybar el för att hamna högst upp. De här bolagen har försäkrat att de bara har det och vi redovisar vad de uppger. Om tillräckligt många elbolag och kunder gör det valet skapar vi ett tryck som kan tränga undan de fossila bränslena och bidra till att stänga ned den smutsiga elen, säger Martina Krüger, som ansvarar för rankningen på Greenpeace.
I Tyskland har de valt en annan modell. Där har Greenpeace startat ett eget energibolag som både ska producera och sälja förnybar energi.

55 bolag har i dag rätt att använda Naturskyddsföreningens beteckning Bra Miljöval, men föreningen gillar inte alls beteckningen grön el:
– All el har viss miljöpåverkan, och att säga grön el blir förvirrande för konsumenten. Vi säger i stället ursprungsmärkt el eller miljömärkt el, säger Jesper Peterson, handläggare för Bra Miljöval-el på Naturskyddsföreningen.
– Greenpeace pekar ut företag, vi märker ut produkter. Vi har valt det för att vi tycker det är bäst.

Bra Miljöval svarar i dag bara för strax över fyra procent av den el som säljs. Men mer Bra Miljöval-el än så finns på marknaden. Kärnkraft liksom ny vattenkraft kan inte få Bra miljövalsmärkning.
– Bra Miljöval ska bidra till att något händer i systemet i form av energieffektivisering. För till exempel vattenkraften betyder det att man lägger en viss peng till forskning och att minska vattenkraftens skador, säger Jesper Peterson.
Men det allra bästa vore om det syntes direkt på elräkningen varifrån elen kommer, menar han.
– Det skulle få en ännu starkare påverkande effekt. Och elbolagen är inte helt negativa när vi diskuterat med dem. De känner också av ett ökat tryck från företag och kommuner, förutom från de vanliga konsumenterna, säger Jesper Peterson.

Elbolaget God El låter avkastningen gå till välgörenhet. Men god el är inte alltid grön el. Företaget tycker inte att det har hittat de bästa alternativen för miljöval ännu:
– Vi har bollat den frågan oerhört mycket och haft långa diskussioner med Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Greenpeace, säger Peter Roland, vd för God El.
– Än så länge erbjuder vi Bra Miljöval med ursprungsmärkt el. I dag väljer 25 procent av våra 77 000 kunder det och andelen ökar hela tiden.
– Vi vill vara ärliga som bolag, men i dag finns ingen bra definition av grön el. Målet med en miljömärkning bör vara att påverka mixen på elbörsen, säger Peter Roland.

Så hur blir jag både god och grön elkonsument?
– Det bästa du kan göra är att själv spara energi. Då bidrar du till att mindre el förbrukas, svarar Peter Roland.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

VattenkraftVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.