söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Akut behov av gröna stadsmiljöer

Publicerad: 26 januari 2009, 06:50

Antalet människor i städer kommer öka explotionsartat. På måndagen träffas gräddan av världens akademier och näringsliv i Zürich för att planera framtidens stadsmiljöer.


Allt fler människor drar sig från landet in i städerna. Fram till 2050 väntas befolkningen i världens städer ha dubblats till 6 miljarder, enligt FN. Av ökningen härstammar hela 93 procent från utvecklingsländer.

På månaden går evenemanget Urban Futures: the Challenge of Sustainability av stapeln och hålls i fyra dagar i den schweiziska huvudstaden. Målet är att komma fram till en forskningsagenda för att utveckling av det snabba framskridandet av urbana regioner blir hållbart.

Det är främst tre faktorer som måste beaktas: kulturella mönster, ny teknik för byggande och infrastruktur samt ekosystem och deras förhållande till stadsmiljöer.

– Om städer planeras rätt kan de utgöra arenor där naturresurser används mer effektivt och ekonomiskt och bidra till hög livskvalitet för alla. Att förändra dessa snabbväxande städer erbjuder ett av de mest effektiva sätten att minska människans miljöpåverkan och få mer hållbarhet, kommenterar professor Peter Edwards, AGS koordinator vid Swiss Federal Institute of Technology, ETH, Zürich.

Evenemanget arrangeras av Alliance for Global Sustainability, AGS. Det är en allians mellan fyra internationella toppuniversitet: Chalmers tekniska högskola, Massachusetts University of Technology (MIT), Swiss Federal Institute of Technology (ETH), Schweiz och University of Tokyo. Deras syfte är att lösa de globala miljöproblemen.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev