Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Al Gore: Så kan vi skapa en grön ekonomi

Publicerad: 27 oktober 2010, 07:53

Al Gore pekar ut kvartalsekonomin som orsaken till världens miljöförstörelse och presenterar samtidigt en lösning på problemet.


Den amerikanske klimatgurun Al Gore har nyligen besökt Sverige för att tala på Sjunde AP-fondens tioårsjubileum. Där för han fram budskapet att kvartalsekonomin är orsaken till de stora miljöproblemen i världen.

– Problemet är kapitalismens korta perspektiv där allt hänger på nästa kvartalsrapport. Det överskuggar det långsiktiga perspektivet, sa Gore enligt Riksdag och Departement.

Den förre vicepresidenten menade också att lösningen ligger i att miljöeffekterna av en investering ska tas med i kalkylerna.

– Det är kanske överdrivet
idealistiskt att tro att marknaderna skulle omfamna det här perspektivet, men det är inte naivt att ge olika sidoeffekter ett mer rättvisande ekonomiskt värde. Det vore i själva verket ett nyckeelement i kapitalismen, sa Gore.

Gore menade också för att lyckas skapa en hållbar kapitalism krävs både politisk och ekonomisk vilja.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News