Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Alarmerande ökning av brandskum

Publicerad: 22 Juni 2015, 04:27

Trots uppenbara risker har användningen vid släckningsarbeten fördubblats.


Ämnen i artikeln:

BrandskumMsb

Det rapporterar SVT Nyheter, som gjort en kartläggning och som konstaterar att utvecklingen oroar myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Enligt siffrorna har landets räddningstjänster de senaste 17 åren ökat användningen av brandskum, som är farligt både för människor och miljö, från 26 673 liter 1998 till 48 283 liter förra året.

Brandingenjör Bo Andersson på MSB säger till SVT att myndigheten gått ut med propåer till brandkåren att bara använda skum när inga andra alternativ finns. Han förklarar samtidigt att det är upp till varje kommun att bestämma vilken utrustning som ska användas, dock menar han att kunskaperna kring brandskummets skadliga hälso- och miljöeffekter är dåliga hos brandkåren.

– Skummet gifter sig med släckvattnet som i sig själv är giftigt. Det tränger ner och når grundvattnet väldigt fort, och där är det stiltje. Där blir det ingen nedbrytning. Det här är en jätteviktig fråga, säger Bo Andersson.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

BrandskumMsb

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.