Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ålbeståndet halveras vart femte år

Publicerad: 21 december 2010, 10:00

Klockan tickar för den europeiska ålen. Vart femte år halveras det minimala beståndet.


Ämnen i artikeln:

ÅlEuFiske

– Hittills har varje femårig försening halverat det kvarvarande ålbeståndet, säger Willem Dekker, forskare och ordförande i Internationella havsforskningsrådet ICES workshop om Östersjöål.

Ålen är Europas mest utbredda fiskart, säger Willem Dekker. Men den har ingen särskild fiskeorganisation och riskerar nu att gå förlorad. Idag finns endast en femtedel av ålarna kvar och framtiden ser betydligt värre ut: inflödet av nya ålyngel till Europa har minskat med 90-99 procent de senaste 30 åren. Det kan vara så att ålarna helt enkelt inte hittar varandra när de ska para sig i Sargassohavet.

Den första skriftliga dokumentationen om att ålbeståndet minskar är från 1968. De första diskussionerna om att förvalta hela beståndet började 30 år senare, 1998. Det tog ytterligare tio år innan de första nationella ålplanerna beslutats.

Det lär dröja till minst 2018 tills en välkontrollerad återhämtningsplan är på plats. Och först 2098 kan ålbeståndet ha återhämtat sig helt – om det sker alls, säger Willem Dekker.

Läs mer:

Granskning: Ett riktigt ålamörker

Källa: CFP-reformwatch

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

ÅlEuFiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.