tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aleklett: ”Vi måste anpassa oss i betydligt snabbare takt”

Publicerad: 26 april 2011, 06:55

Peak Oil ägde rum redan 2006. Kjell Aleklett menar att omställningen världen står inför kräver en betydligt bättre framsynthet bland både politiker och företag.


I höstas erkände International Energy Agency (IEA) att världen passerade den maximala råoljeproduktion redan under 2006. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver nu Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet, att människan står inför en framtid med dramatiskt mindre olja och att vi måste anpassa oss i betydligt snabbare takt än vi hittills gjort.

Som exempel tar Aleklett siffror från IEA:s World Energy Outlook (WEO):

”I WEO 2004 ansåg IEA att oljeproduktionen 2030 skulle vara 121 miljoner fat om dagen. Jag gjorde en analys som visade att det var rena fantasier. År 2006 ändrade man sig till 116 miljoner fat om dagen. Verkligheten var fortfarande en annan och 2008 var man nere på 106 miljoner fat om dagen. Då beslutade vi oss i forskningsgruppen för att publicera en artikel som fackgranskades och som visade att IEA:s värde fortfarande var 25 procent för högt. I höstas ändrade man sig till 96 miljoner fat om dagen för 2030.

På sex år hade man ändrat sig med en volym som motsvarar vad två och ett halvt Saudiarabien producerar. Men inte ens det räcker. År 2030 kommer produktionen att var runt 75 miljoner fat om dagen.”

Kjell Aleklett efterlyser nu en omrövning av EU:s energipolitik.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev