Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ålen tas bort från rederiernas julbord

Publicerad: 1 december 2009, 08:47

Alla stora färjerederier och många restauranger i storstäderna har slutat att servera ål på sina julbord. Det visar en undersökning från Världsnaturfonden.


Den utrotningshotade ålen lever farligt i juletider. Och Fiskeriverkets försök att rädda ålen är än så länge en verkningslös papperstiger, visar en nyligen publicerad granskning från Kalla Fakta och Miljöaktuellt.

Världsnaturfonden har gjort en rundringning som visar att samtliga stora färjerederier tagit bort ålen från sina julbord. Rederierna Silja, Viking line, Eckerölinjen, Birka, Stena och Scandlines serverar inte längre ål – till skillnad från i fjol då tre av dem fortfarande gjorde det.

Men traditionen att servera ål lever kvar i södra Sverige. Flera restauranger på Öland och Skåne fortsätter som förut. Någon av dem förklarar att de säljer odlad ål – trots att ingen ål odlas för kommersiellt bruk. Även saluhallar i Stockholm och Göteborg fortsätter att sälja ål.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.