Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Älgdöd förbryllar forskare

Publicerad: 16 september 2013, 12:48

Av 20 födda och märkta älgkalvar på Öland i år har maximalt fem överlevt. Ytterligare två saknas och misstänkts ha dött, vilket skulle ge en rekordhög dödlighet bland öns kalvar.


-Om de är döda har vi en dödlighet på 85 procent, i fjol var det 77 procent. Det är fullständigt onormalt, säger Jonas Malmsten, veterinär på Staten veterinärmedicinska anstalt (SVA) till DN.

Sommarens obduktioner ger inget entydigt svar på vad som orsakar älgdöden. Inget tyder på att en enskild sjukdom ligger bakom. Inte heller vitaminbrist ser ut att kunna förklara döden.

En av korna som mist sina kalvar var ett fullständigt benrangel utan tillstymmelse till mjölk. Man blir inte så risig av för lite mineraler. Istället tror forskarna att det kan handla om fodertillgången på ön, i förhållande till antalet djur.

– Öland är ett bördigt landskap och det borde finnas mat. Men frågan är om det är rätt mat och rätt proportioner. En teori är att det stora antalet rådjur på ön konkurrerar med älgarna om maten. Därför ska antalet hjortdjur nu inventeras. Om man flyger helikopter över Öland så är det rådjur precis överallt, i varenda buske hoppar det ut rådjur, men vi vet inte exakt hur många de är, säger Jonas Malmsten till DN.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.