söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alger ska minska utsläppen från kolkraftverk

Publicerad: 25 maj 2011, 05:51

Australienbaserade MBD Energy installerar ett nytt reningssystem på sitt kolkraftverk i Tarong. Med hjälp av mikroalger ska man minska koldioxidutsläppen.

Ämnen i artikeln:

AlgerKoldioxidutsläppKolkraft

Systemet kommer att samla upp koldioxid från det koleldade kraftverkets rökgaser med hjälp av en lagringsenhet som innehåller mikroalger. Mikroalgerna använder sedan den uppsamlade koldioxiden för att reproducera mer algbiomassa som kan användas som bränsle eller i plast, skriver CNET News.

Kraftverket i Tarong kommer att kunna behandla upp till 1 100 liter algkultur i minuten. Den lilla anläggningen är dock på endast en hektar, och kommer att fungera som en provplats för en större anläggning på 80 hektar, enligt MBD Energy.

Algsystemet kommer från OriginOil som i flera år har samarbetat med MBD Energy. I december meddelade företagen att de höll på att utveckla ett tvåstegssystem där koldioxidutsläpp från kolförbränning fångas upp med hjälp av mikroalger och sedan används för att producera biomassa. Systemet i Tarong är det första resultatet av bolagens samarbete.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev