Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alice Bah Kuhnke: ”Studierna gjorde att jag slapp jobba med TV”

Publicerad: 22 september 2009, 10:34

Från Disneyklubben till CSR-chef på konsultjätten ÅF – Alice Bah Kuhnkes karriär har knappast varit spikrak. Kanske beror det på att hon själv ogillar själva ordet karriär.
– Gör det du mår bra av och gillar, lyder därför hennes bästa karriärtips.


Alice Bah Kuhnke fick sitt första jobb då hon var 13 år – på gummifabriken i småländska Horde.
– Sedan dess har jag alltid jobbat. Jag har tjänat mina egna pengar och under hela skol- och gymnasietiden jobbade jag varje helg och många vardagkvällar. På gummifabriken fick jag en insikt i hur det är att arbeta i industrin, säger hon.

Gummifabriken följdes av jobb inom hemtjänsten, som städare, servitris och diskare. Efter en första vända på Universitetet i Lund där hon läste teologi i ett år fick hon emellertid sommarjobb på SVT och Disneyklubben. Det som började med ett sommarjobb kom emellertid att bli en tioårig karriär inom TV. Först sex år på SVT följt av fyra år på TV4 – från programledare på Disneyklubben till den sista tjänsten som reporter på Kalla fakta.

Under de sista fyra åren på TV4 studerade Alice Bah Kuhnke på Stockholms universitet. Slutligen tog hon sin examen i statsvetenskap.
– När jag pluggat klart behövde jag inte försörja mig på TV-jobb längre, säger hon och berättar att hon ganska snart efter examen började jobba med CSR-frågor på Skandia där hon stannade i tre år.

Efter Skandia och en föräldraledighet tog hon jobbet som generalsekreterare på Rättvisemärkt där hon arbetade i fyra år. Därefter var hon med och byggde upp tankesmedjan Sektor 3 som säger sig kritiskt granska det civila samhället genom forskning, kommunikation och debatt och som finansieras av ett antal medlemsorganisationer.

I april i år i år lämnade Alice Bah Kuhnke sin skapelse Sektor 3 och tog tjänst som miljö- och CSR-chef på konsultföretaget ÅF. Enligt ÅF:s ledning syftar hennes befattning till att driva på arbetet med att skapa fler klimatinriktade affärer för ÅF i Sverige och internationellt. En annan del av hennes jobb är att skärpa ÅF:s interna hållbarhetsarbete.
– Den stora utmaningen just nu är att sätta ihop en helt ny hållbarhetsplan. ÅF ska ligga i den absoluta framkanten inom hållbarhetsarbete och vi ska tillsammans med våra kunder visa resten av näringslivet hur man gör. Vi ska vara bäst på hållbarhet helt enkelt, säger hon.

Vilket är ditt bästa karriärtips?
– Jag ogillar verkligen ordet karriär. Om jag hade lyssnat på alla besserwissrar och självutnämnda carriärcoacher hade jag fortfarande jobbat med TV. Mitt bästa karriärtips är att inte tänka karriär. Gör det du mår bra av och gillar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.