Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

All Ikeas bomull klarar nu ”mer hållbart”-krav

Publicerad: 16 november 2015, 12:33

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arctic_Cotton_at_Arviat,_Hudson's_Bay,_Nunavut.jpg

Nu uppfyller all bomull som Ikea använder kraven som ställs av Better Cotton Initiative.


Den här artikeln publicerades den 16 november i Miljöaktuellt Idag.

Sedan september 2015 har all bomull som används i Ikeas produkter kommit från odlingar som uppfyller kraven i Better Cotton Initiative. Enligt Ikea är möbeljätten den första aktören inom detaljhandeln som uppnår detta mål. Den bomull som Ikea köper in kommer dels från hållbara bomullsodlingar i USA och dels från odlingar som producerar grödan i enlighet med de principer som finns inom Better Cotton-initiativet som Ikea var med och startade tillsammans med bland andra WWF 2010.
– Vi startade det här projektet med 500 bomullsodlare i Pakistan, idag finns 110 000 odlare som arbetar enligt de här principerna, med mindre kemikalier och effektivare vattenanvändning, berättar Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed för Miljöaktuellt.

Bomull odlas ofta på småbruk och det finns väldigt många aktörer. En av de stora utmaningarna för Better Cotton-initiativet har varit att nå ut med utbildning till alla odlare.
– Det har tagit tid att utbilda människor om hur de ska använda sig av vatten och kemikalier på ett bra sätt, men också hur de ska skydda sig och skapa en bra arbetsmiljö, säger Jonas Carlehed som tycker att samarbetet med WWF fungerat bra eftersom man haft olika kunskapsområden som man har kombinerat.

I pressmeddelandet där Ikea berättar om den här nyheten skriver företaget ”mer hållbar” och det beror på att det är en skillnad mot ekologisk bomull. Med ”mer hållbar” menar Ikea att bomullen lever upp till kraven i Better Cotton Initiative. Ikea förklarar att den ekologiska bomullsproduktionen bara utgör en procent av världens bomullsproduktion och därmed är mycket begränsad. Möbelföretag meddelar att det vill bidra till att hitta andra alternativ för att göra vanlig bomullsproduktion mer hållbar.

Läs mer här.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.