Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alla AP-fonder börjar CO2-rapportera på samma sätt

Publicerad: 24 november 2015, 09:46

Samma principer för klimatredovisning ska gälla för samtliga AP-fonder.


Den här artikeln publicerades den 24 november i Miljöaktuellt Idag.

Nu har AP-fonderna beslutat att samordna sättet som de rapporterar investeringars klimatutsläpp på. Koldioxidavtrycket ska framöver redovisas med tre indikatorer. Den första är det absoluta koldioxidavtrycket för aktieportföljen och ägd andel av bolagens sammanlagda utsläpp (tCO2e). Den andra indikatorn är koldioxidintensitet, där absolut koldioxidavtryck relateras till ägarandel av bolagens marknadsvärde (tCO2e/MSEK). Det tredje måttet är koldioxidintensitet, där absolut koldioxidavtryck relateras till ägarandel av bolagens omsättning (tCO2e/MSEK).

”Alla AP-fonder har, enskilt, mätt koldioxidavtryck för 2014 och är positiva till att mäta och redovisa investeringars klimatutsläpp. För att öka insynen och möjligheten att bedöma AP-fondernas klimatarbete har AP-fonderna kommit överens om att samordna sättet att redovisa sina koldioxidavtryck.”, skriver fonderna i ett pressmeddelande.

AP-fonderna meddelar att de också ska rapportera hur stor del av AP-fondens kapital som har kartlagts och hur stor andel av utsläppen som baseras på rapporterade utsläppssiffror och en uppskattning av utsläppen. Koldioxidavtrycket kommer att beräknas för innehav den 31 december innevarande år och underlaget är senast tillgängliga koldioxiddata för direkta utsläpp och indirekta utsläpp från energi.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.