tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alla är skyldiga – så kan du skydda dig

Publicerad: 18 februari 2009, 09:48

En rad lagar och regler med tveksam demokratisk status har dykt upp och den allra nyaste är att alla datorer kan anses som TV-apparater


Tidigare har Radiotjänst gått runt och frågat i bostadsområden om människor haft TV och själva tvingats bevisa att den eller den har TV och ska betala TV-avgift. Nu har man på ett smart sätt vänt bevisbördan och det är nu företagen som tvingas bevisa att de inte har TV för att slippa betala. Den gamla devisen ”Oskyldig tills bevisat skyldig” har omärkligt ersatts med ”Skyldig tills bevisat oskyldig”. Det finns en berömd parallell från det gamla Sovjet när Aleksander Solzjenitsyn skildrade livet i förtryckarstaten nummer ett:

Alla är skyldiga till något, eller har något att dölja. Allt man behöver göra är att leta ordentligt, så hittar man det.

Det åligger alltså företagen att i framtiden bevisa att deras anställda inte har tillgång till de TV-kanaler som SVT lagt ut på Internet, givetvis utan att fråga om någon var intresserad. Är det här statsmaktens sista halmstrå för att få in lite mera pengar av dem som inte kan skydda sig innan public service antingen går i graven eller blir helt skattefinansierat?

En ny funktion från Halon Security löser problemet med en serie brandväggar med en funktion som spärrar valda hemsidor vilket gör dem otillgängliga från företagets nätverk. Det kan de flesta brandväggar, men det fina ligger i rapportgeneratorn. Halon Security uppdaterar inom kort brandväggarna med en rapporteringsfunktion med vilken kunderna kan undkomma licensavgiften till Radiotjänst.

– Bevisbördan i den här frågan ligger på företagen som måste kunna övertyga Radiotjänst om att deras datorer inte används som mottagare av licensbelagda TV-kanaler, säger Peter Falck, vd på Halon Security. Vi har därför skapat en funktion som genererar rapporter över bland annat blockerade IP-adresser i företagsnätverket. Kunden väljer sedan om rapporterna automatiskt ska skickas vidare till Radiotjänst och hur ofta, till exempel veckovis eller månadsvis.

Företag som redan har en brandvägg från Halon Security kommer att kunna ta del av rapporteringsfunktionen i samband med en uppdatering av programvaran under andra kvartalet i år. Alla nytillverkade brandväggar från Halon Security kommer att ha rapporteringsfunktionen inbyggd från början.

– För ett företag med 100 anställda med var sin dator innebär TV-licensen en årlig kostnad på drygt 20.000 kronor, säger Peter Falck. Brandväggen SX-101, med kapacitet för 100 användare, kostar i jämförelse cirka 12.000 kronor. Investeringen betalar sig alltså snabbt. Dessutom behöver kunderna inte blockera alla TV-sändningar, utan bara de licensbelagda kanalerna.

Varför???

Trevligt och bra i och för sig med en fungerande teknisk lösning, men frågan kvarstår: är vi alla skyldiga tills vi bevisats oskyldiga? Varför ska svenska företag tvingas lägga ut 12.000 kronor för att kunna skapa rapporter till Staten för att slippa betala 20.000 kronor för en tjänst de aldrig bett om? Det påminner undertecknad om konsumentköplagen och lurendrejeri med debitering av tjänster man aldrig beställt.

Då verkar det rimligare och demokratiskare att var och en som vill ha tillgång till sagda kanaler får logga in med det kundnummer man fått av Radiotjänst. Hela Internet är fullt av lösenordsskyddade abonnemangstjänster, så metoden finns och används redan. Men, visst, det är svenskt. Alla ska drabbas solidariskt, iallafall när Staten ska ha pengar.

vare sig du vill eller ej. Du kan inte säga att du inte har tillgång till informationen. Alltså är du skyldig. Visst har du en kniv i kökslådan? Då kan du vara skyldig till mord. Har du en gaffel? Då kan du vara kannibal.

Givetvis kommer debatten om vad som är en dator att komma upp igen, som sist, när (s) försökte sig på datorskatt. Då brast det på att det inte gick att definiera en dator tillräckligt väl, utan att man dessutom skulle få med datoriserade tvättmaskiner och dylikt. Frågan är om den nya tillämpningen av lagen om TV-avgift kommer att lyckas så mycket bättre. Datorer som inte är anslutna till Internet kan ju rimligtvis inte avgiftsbeläggas.

Snart kommer naturligtvis öppna rapporteringsmöjligheter till brandväggar i FreeBSD och Linux och sannolikt kan rapportgeneratorerna konfigureras hur som helst och rapportera vad som helst, sant eller falskt. För att inte tala om vad man kan göra med en enkel texteditor. Vems är bevisbördan då?

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev