Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alla varslas på UIQ

Publicerad: 6 november 2008, 12:58

Samtliga 270 anställda på UIQ i Ronneby varslas om uppsägning. Samtidigt går Sony Ericsson med på att finansiera verksamheten ”en tid framöver” för att ge företagsledningen en chans att omstrukturera verksamheten och försöka hitta en köpare.


Det var beskedet som de 270 anställda på UIQ i Ronneby fick på ett stormöte i dag på förmiddagen. Beslutet om massvarsla hela personalen fattades av bolagets båda ägare Sony Ericsson och Motorola på ett styrelsesammanträde igår kväll.

För de som fruktat att styrelsebeslutet skulle innebära en omedelbar nedläggning av Symbianföretaget kommer dagens besked sannolikt som en lättnad. Sony Ericsson går med på att finansiera UIQ:s verksamhet ”en tid framöver” för att ge företaget en chans att omstrukturera verksamheten och försökta hitta en köpare.

Men hur lång respit UIQ nu får av Sony Ericsson är inte känt i nuläget.

– Finansieringen är inte tidsbestämd, säger Carina Dietmann, informationschef på UIQ Technology.

Klart är dock att de varsel som lagts gäller i sex månader. Det innebär att om inte en lösning hittats i början av maj nästa år tvingas samtliga anställda lämna företaget.

När Nokia i början av sommaren beslutade köpa hela Symbian och stöpa om det till öppen källkod-plattform försvann UIQ:s marknadförutsättningar i ett slag. UIQ:s ledning har under hela hösten sökt en efter en ny roll för sin Symbianvariant som använts i ett flertal smartphones från Sony Ericsson och Motorola.

Vad för slags omstruktering av UIQ:s verksamhet som nu planeras är oklart.

– Det finns idéer och planer, samtidigt som det naturligtvis är väldigt turbulenta tider på marknaden just nu, säger Carina Dietmann.

UIQ Technology ägs i dag till lika delar av Sony Ericsson och Motorola. Noterbart är att enbart Sony Ericsson och inte Motorola nu gått med på att finansiera UIQ:s verksamhet ytterligare en tid för om möjlighet hitta en köpare av bolaget.

UIQ:s problem akuta i förra veckan när det stod klart att varken Motorola eller Sony Ericsson kommer att lansera några ytterligare mobilmodeller baserade på UIQ-plattformen.

UIQ Technologys vd Johan Sandberg gick tidigare i höstas ut och sa att han i alla händelser räknar med att redan inplanerade mobilmodeller från företagets båda ägare Sony Ericsson och Motorola kommer att ge jobb åtminstone 125 av företagets UIQ-utvecklare under nästa år.

Den här artikeln är hämtad från på Computer Swedens webbplats.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev