Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allan Larssons plan som ska lösa den gordiska klimatknuten

Publicerad: 5 juli 2011, 08:01

Det finns en gordisk knut i klimatfrågan. Det menar Allan Larsson, ordförande i Global Utmanings klimatråd, som under tisdagen presenterade en ny rapport om vad som behövs för att få fart på klimatpolitiken igen.


FN:s klimatförhandlingar har kört fast och kommer inte leda till att tillräckliga åtgärder sätts in tillräckligt snabbt. Det behövs nu därför en plan B. Det anser Global Utmanings klimatråd, bestående av ett 20-tal experter, forskare och praktiker inom klimatområdet, som försökt skissa just på en sådan plan. I en ny rapport kallad Klimatpolitikens gordiska knut – dags för ett Alexanderhugg? presenterade man under tisdagen i Almedalen ett antal nya strategier för hur klimatpolitiken ska kunna ges en skjuts framåt.

I rapporten diskuteras klimatförhandlingarnas gordiska knut, det vill säga, "det faktum att näringslivet inte får klara besked från regeringarna om villkoren för långsiktiga investeringar samtidigt som regeringarna inte får stöd från näringslivet för att driva igenom en sådan politik".

− Det behövs nya initiativ parallellt med FN-förhandlingarna, sade Allan Larsson under seminariet. Det är dags för en plan B, annars faller allt samman. FN bör fokusera på de områden som kan ge framgång. Men det behövs en kraftsamling, vi måste ha vissa länder som går före.

Allan Larsson. Foto: Anders Hellberg

I rapporten kan man läsa att det är dags att skifta fokus – ”från utsläppsbegränsningar till fokus på det som verkligen leder till utsläppsminskningar, dvs. ny teknologi och investeringar för snabbare omställning”. Enligt Allan Larsson har Sverige och de skandinaviska länderna goda möjligheter att här gå före och leda ett sådant arbete.

− Några länder i EU, som de skandinaviska, borde gå före. Vi har gott anseende i de här frågorna. Vi skulle kunna bryta dödläget. Om ett mindre antal länder börjar är jag säker på att andra kommer att följa. Ta EU som exempel, här var det ju inte 27 länder som bildade unionen, utan snarare sex stycken länder som från början gick ihop i Europeiska kol- och stålunionen.

Rapporten avslutas med orden:
"Nu krävs ett politiskt initiativ från ett antal regeringar, som är beredda att – vid sidan om FN-förhandlingarna – göra oljeberoendets finansiella, ekonomiska och miljömässiga risker till huvudfråga. Det behövs också en uppbackning från de företag som ska genomföra de investeringar som kan bidra till minskat oljeberoende och ökad energi- och klimatsäkerhet."

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.