måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allbright: Jämställdheten i svenska bolag släpar sig framåt med myrsteg

Publicerad: 11 september 2017, 08:35

Idag släpps årets Allbright-rapport och det är ingen upplyftande läsning.


Jämställdhetsarbetet inom svenska bolag släpar sig framåt med myrsteg och på många håll står det och stampar. Det visar resultaten i den senaste Allbrightrapporten som granskar de svenska bolagens jämställdhetsarbete.

Andelen kvinnor på ledande positioner ökar med en enda procentenhet jämfört med 2016, och ligger nu på 21 procent. Fortfarande utgör kvinnliga vd:ar bara 6 procent av alla vd:ar på börsen, något som sinkar utvecklingen eftersom det har visat sig att bolag med en kvinnlig vd också har betydligt fler kvinnor i ledningsgruppen (43 procent jämfört med bolag som har en manlig vd som i genomsnitt har 21 procent kvinnor i ledningsgruppen).

Branscher som vågat satsa på kvinnliga vd:ar är finans- och fastighetsbranschen. Bakåtsträvarna finns inom energi, kraftförsörjning, material och teknologi där det inte finns ett enda börsbolag med en kvinnlig vd. Överlag har bolag med fler än fyra kvinnor i toppen minskat från åtta till fem procent sedan förra året. Men 16 bolag har släppt in fem eller fler kvinnor i ledningsgruppen. Bland dessa finns tre banker: Collector, Handelsbanken och Swedbank. Samtliga har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor under en längre tid. En positiv trend är att nynoterade börsbolag har fler kvinnor i ledningsgruppen. Dessa bolag, som ofta finns inom hälsovård, har i genomsnitt 25 procent kvinnor i ledningen. Det är 4 procent mer än snittet för börsbolagen.

Med mångfalden är det ännu sämre ställt än med jämställdheten. Trots att många bolag säger sig satsa på mångfald är det endast 11 procent av börsbolagens vd:ar som har utländsk bakgrund. Rapportförfattarna menar att den siffran är alldeles för låg om man utgår från att andelen svenskar i arbetsför ålder och med utländsk bakgrund ligger på 26 procent. Endast åtta procent av bolagscheferna är utrikesfödda.Tre procent är födda i Sverige men har föräldrar som är födda utomlands.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev