Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allemansrätten: ”inte konstigare ta betalt för skidspår än slalombacke”

Publicerad: 8 mars 2012, 09:00

Naturvårdsverket har fått in över 600 kommentarer om allemansrätten i ett öppet forum.


Mellan 20 januari och 3 februari 2012 höll Naturvårdsverket öppet forum på webben där vanligt folk kunde lämna synpunkter på allemansrätten. Totalt kom det in över 600 kommentarer.

Under de två veckorna har folk kommenterat allt från villkoren för kommersiella aktörer till behovet av lagändringar, skadefonder, passager genom stängsel och frågan om betalspår för allmänheten.

Signaturen Mikael skriver till exempel att stängsel och avspärrningar sätter allemansrätten ur spel och att det ”därför är det rimligt att länsstyrelsen har befogenhet att förelägga markägaren att ordna passager”

Gösta Andersson skriver att det vore rimligt att ta betalt för arrangemang i naturen och att det ”principiellt inte är konstigare att ta betalt för tillgång till ett preparerat skidspår än till en slalombacke”

Naturvårdsverket kommer att sammanställa synpunkterna från det öppna forumet och lägga fram en egen utredning.

Tidigare har verket låtit två experter titta på oklarheter i allemansrätten samt ge förslag på vad man kan göra åt det. Det är Klas Sandell, forskare från Karlstad universitet och Margaretha Svenning, naturvårdsjurist på Länsstyrelsen i Skåne.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev