Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Alliansen ger klartecken för satsning på svensk grön teknik

Publicerad: 23 Augusti 2006, 11:54

Sverige kommer att satsa på export av miljöteknik oavsett valutgång. Det står klart sedan den borgerliga alliansen idag presenterat sitt gemensamma valmanifest. – Behovet av teknik med minimal miljöpåverkan är stort, vilket innebär stora möjligheter till ökad export av miljöteknik, heter det i de borgerliga partiernas gemensamma program.


Tidigare har socialdemokraterna varit de tydligaste förespråkarna av satsningar på export av miljö, även om centern och kd också har talat sig varma för grön teknik.

Nu ställer hela borgerligheten upp på argumentet att det både finns miljömässiga och ekonomiska skäl att stimulera svensk miljöteknik.

– Miljöutmaningarna kan bli en ekonomisk hävstång, skriver alliansen i sitt nya valmanifest. Grön teknik kommer att efterfrågas vid omställningen av energi- och transportsystem. När många fattiga människor närmar sig vår levnadsstandard kommer konsumtion och energiförbrukning att öka. Den press på miljön som det innebär kommer att påverka våra livsförutsättningar.

Energipolitiken ska användas för att stödja företag som tar sitt miljöansvar, slår alliansen fast.

– Miljö- och energibeskattning ska utformas så att det lönar sig att ta miljöansvar. Politiken ska stimulera införandet av nya miljövänliga alternativ, skriver partierna.

När det gäller kärnkraften blir det vare sig avveckling eller nya reaktorer under valperioden.

– Förnybar elproduktion kommer att kunna tillföras det svenska systemet under kommande år, men utvecklingen har ännu bara börjat. Allians för Sverige bedömer att den samlade energi- och effekttillgången inte kommer att vara tillräcklig under överskådlig tid. En Alliansregering kommer under mandatperioden 2006-2010 inte medverka till några politiska beslut om avveckling av kärnreaktorer. Inte heller kommer vi att ge förnyade driftstillstånd till de två reaktorer som stängts. Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden.

Alliansen sätter klimatpolitiken ”högt på dagordningen” och ska prioritera åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid, bland annat genom effektivare motorer och nya bränslen.

Handeln med utsläppsrätter ska utökas om alliansen får bestämma.

För att minska utsläppen vill alliansen locka bilköparna att välja miljöbilar. Därför vill man införa en miljöbilspremie som innebär att köparen får 10 000 kronor i skattereduktion – oavsett inköpspris.

– Dessutom ska fordon som upphandlas offentligt som regel vara miljöbilar, säger alliansen.
Alliansen vill också satsa på forskning och utveckling för ett miljövänligare system inom bland annat transportområdet.

– Därför satsar vi på klimatrelaterad forskning och utveckling, och på investeringsstöd. Denna satsning kommer att skapa tillväxt, nya jobb och miljönytta i Sverige, menar alliansen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.