Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Alliansen vill bygga motorväg under Djurgården

Publicerad: 20 september 2012, 07:44

Miljökonsekvenser ska beaktas, skriver partiledarna i DN


Regeringen öppnar för att bygga en motorvägstunnel under Nationalstadsparken och Saltsjön ut till Nacka. I en artikel i DN skriver de fyra partiledarna att en sådan skulle kunna läggas ihop med den föreslagna förlängningen av blå tunnelbanelinje.

De negativa miljökonsekvenserna
för Nationalstadsparken kommer att beaktas, skriver de.

Inom kort kommer regeringen därför att utse förhandlingspersoner som ska titta på olika sätt att finansiera tunnelbanan och även diskutera utformningen en kombinerad motorvägsförbindelse.

Reaktionerna på utspelet har varit blandade, rapporterar DN.

Skanskas vd Johan Karlström tror att det finns stora vinster i att kombinera tunnelbana och motorvägstunnel. Miljörörelsen och flera lokalpolitiker tycker att regeringen går händelserna i förväg och kör över den lokala demokratin.

– Utöver att det är felaktig miljöpolitik leder det säkert till att tunnelbanan fördröjs. Österleden lär inte gå igenom utan att den överklagas till högsta möjliga instans, säger Mårten Wallberg, ordförande i Naturskyddsföreningen Stockholm till DN.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News