Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allmänheten i Finland får tycka till om ny klimatlag

Publicerad: 12 november 2019, 13:47

Foto: Needpix

Finland går före och ska vara klimatneutrala 2035, tio år tidigare än Sverige. Och nu får medborgarna tycka till om hur det ska gå till.


I Finland öppnas den här veckan en enkät till allmänheten där alla kan ge sina synpunkter på den revidering av klimatlagen som regeringen aviserade vid sitt tillträde i våras. Utöver enkäten kommer det att ordnas workshops för olika grupper samt olika diskussionstrådar i miljöministeriets sociala mediekanaler. Ett offentligt diskussionsmöte ordnas också den 15 januari 2020 i Helsingfors centrumbibliotek Ode.
”Jag hoppas att i synnerhet unga ger sin syn på hurdan klimatlag vi ska ha. Klimatengagemanget bland unga har skapat ett välkommet tryck på klimatpolitiken. Det här är ett konkret ställe där man kan påverka Finlands klimatpolitik”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen, i en presskommentar.

Den finska regeringen har med den nya klimatlagen ambitionen att målet om klimatneutralitet ska nås före 2035, alltså tio år tidigare än i Sverige. Lagens styrande effekt ska stärkas och till lagen kopplas dessutom utsläppsminskningsmål för 2030 och 2040. I lagen inkluderas också markanvändningen, och det tas in ett mål om att stärka kolsänkorna.

Den gällande klimatlagen i Finland trädde i kraft år 2015. Det är en ramlag, som endast berör myndigheter och deras verksamhet. I lagen har det fastställts ett utsläppsminskningsmål för år 2050. Där finns också en klimatpolitisk plan på medellång sikt fram till år 2030. Men allt detta ska nu uppdateras.

Resultaten av enkäten och diskussionerna kommer att utgöra underlag när riktlinjerna för klimatlagen dras upp i februari–mars nästa år.  Den finska regeringens proposition med förslag till reviderad klimatlag ska färdigställas i början av år 2021.

Läs den klimatpolitiska enkäten till den finska allmänheten

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.