måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allt fler klimatcertifierade julblommor

Publicerad: 12 december 2012, 12:50

Under 2012 har antalet klimatcertifierade producenter av prydnadsväxter tredubblats.

Ämnen i artikeln:

LrfEnergieffektiviseringJordbruk

Intresset för att odla prydnadsväxter energieffektivt ökar. Idag är det ”julstjärnans dag”, och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) räknar därför med att många kommer att köpa just julstjärnor.

– Att de då kan välja att köpa julblommor från odlare som arbetar aktivt för ett bra klimat är både viktigt och bra. Många odlare lägger ner mycket arbete på att odla så energieffektivt som möjligt för att konsumenterna ska kunna göra kloka och trygga val, säger Eva Anflo, företagsutvecklare på LRF i ett pressmeddelande.

I början av året fanns det bara två klimatcertifierade producenter av prydnadsväxter i Sverige, men nu är siffran redan uppe i sex. För att bli certifierade enligt Svenskt Sigills tilläggscertifiering för minskad klimatpåverkan måste producenterna genomföra vissa åtgärder. Växthusen får till exempel inte värmas upp med fossila bränslen.

– Vi märker att det finns ett stort intresse hos odlarna att minska klimatpåverkan och att berätta om det via Svenskt Sigill-märket. Antalet producenter som vill klimatcertifiera sin produktion av blommor ökar hela tiden. Det här är viktigt eftersom klimatpåverkan minskar så mycket när man slutar använda fossila bränslen för uppvärmningen, säger Anna Richert, ansvarig för klimatcertifiering, Svenskt Sigill.

Att byta ut fossila bränslen mot till exempel spillvärme eller biobränslen kan, enligt LRF, minska uppvärmningens klimatpåverkan med 80 till 90 procent.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev