onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allt fler länder sätter nettonollmål – men bristande transparens oroar

Publicerad: 27 juni 2022, 09:47

Antalet länder med nationell lagstiftning eller riktlinjer för att nå nettonollutsläpp har ökat markant senaste åren. Foto: acilo

Antalet länder med nationell lagstiftning eller riktlinjer för att nå nettonollutsläpp har ökat markant senaste åren. Det visar en rapport från Net Zero Tracker, som dock varnar för bristande transparens vad gäller åtgärderna.

Ämnen i artikeln:

NettonollutsläppKlimatpolitikKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

JF


För tillfället har länder som står för motsvarande 65 procent av världens totala utsläpp, enligt GHG-protokollet, infört nationella nettonollmål i form av lagstiftning eller policydokument. I december 2020 var siffran 10 procent. 

Det framgår i en ny rapport från Net Zero Tracker. Den bristande transparensen kring till vilka åtgärder som planeras för att nå målsättningarna är dock oroande, enligt rapporten.

Exempelvis specificerar inte mer än 75 procent av de regeringar och myndigheter som ingår i undersökningen om de kommer att räkna in klimatkompensation eller inte i målen.

Samtidigt lyfter Net Zero Tracker fram att medan allt fler länder fortsätter att införa och stärka sina klimatåtaganden måste strålkastarljuset nu riktas mot de aktörer som ännu inte satt några nettonollmål. Det handlar framför allt om bolag, regioner och städer, där andelen som ännu inte tagit fram sådana målsättningar är mellan 65 och 80 procent.

Vidare poängteras i rapporten att det främst är höginkomstländer i Nordamerika, Europa och Asien som har infört nettomål.

Underlaget till rapporten hämtades från Net Zero Trackers databas som består av drygt 4 000 aktörer i form av länder, myndigheter, regioner och bolag.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev