Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Allt fler miljöchefer sysslar bara med miljö

Publicerad: 10 December 2008, 12:02

Allt fler av landets miljöchefer får syssla med miljöfrågorna på heltid. Det visar en enkätundersökning från Näringslivets miljöchefer. Men organisationens ordförande Christina Lindbäck hoppas på mer – hon vill att miljöcheferna i framtiden blir hållbarhetschefer.


Andelen miljöchefer som kan fokusera helt på miljöfrågorna ökar stadigt, enligt enkätundersökningen Miljöchefen som Näringslivets miljöchefer genomför vartannat år.

2002 var det 33 procent som uppgav att de ägnade hela sin arbetstid åt miljö- och hållbarhetsfrågor. I årets undersökning är motsvarande siffra uppe i 47 procent. Christina Lindbäck, ordförande i NMC och miljöchef på Ragnsells, tycker att det är en bra utveckling. Men hon hoppas att miljöchefens roll ska utvecklas ytterligare. Hennes vision är att miljöchefen i framtiden ska bli en hållbarhetschef. Förutom ekologin, skulle man då lägga till ekonomi och HR-frågor till uppgifterna. Integrationen av områdena kan vid en första anblick te sig svår, enligt Christina Lindbäck, men hon tror ändå på ett samlat grepp i hållbarhetsfrågan.

– Miljöcheferna har god erfarenhet av det holistiska synsättet. Därför tror jag att det är en roll som skulle passa dem väl.

I dag är nästan nio av tio miljöchefer civilingenjörer eller naturvetare, enligt NMC:s undersökning.

– En fråga för framtiden är kanske om miljöchefen ska vara en civilingenjör eller en samhällsvetare, säger Christina Lindbäck.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.