onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allt fler rasar mot skattelättnad för värmeverk

Publicerad: 15 augusti 2013, 05:14

Förslaget om att sänka koldioxidskatten för bland annat fossileldade värmeverk kallas ”osedvanligt oklokt” av en remissinstans.


I förra veckan höjde branschorganisationen Svebio rösten mot det förslag om att koldioxidskatten för värmeverk som omfattas av utsläppsrättshandeln ska sänkas som finansdepartementet har skickat på remiss. Nu ansluter sig fler remissinstanser till kritikerkören.

Sveriges energiföreningars
riksorganisation (Sero) varnar i sitt svar till departementet för att koleldningen kommer att öka, eftersom låga priser på kol och utsläppsrätter kan locka många värmeverk att byta förnybara bränslen mot fossila.
”Ur klimatsynpunkt är förslaget förödande och motverkar Sveriges klimatmål att försöka uppnå ett fossilfritt energisystem år 2050”, skriver Sero bland annat i sitt remissvar, där förslaget också kallas ”ur nationalekonomisk synpunkt osedvanligt oklokt”.

Även branschföreningen Svensk torv är kritisk och anser att förslaget innebär att ”konkurrensläget för torv, och andra förnybara bränslen, försämras ytterligare gentemot fossila bränslen”.
– Förslaget står i strid med riksdagens beslut från 2003 om att torv ska införas i elcertifikatssystemet. Följden kommer bli att användningen av kol, olja och naturgas ökar, liksom utsläppen av koldioxid, säger Claes Rülcker, vd på Svensk torv, i ett presmeddelande.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev