söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allt fler svenska företag klimatlobbar i Bryssel

Publicerad: 21 augusti 2020, 07:55

Alltfler svenska förstag tar sig till Bryssel för att försöka påverka EU:s beslut. Foto: Yvonne Åsell TT

Allt fler svenska företag arbetar med politisk påverkan kring miljö och klimat i Bryssel. Svenskföretagen har tenderat att vara sena på bollen, vilket gör det svårt att få gehör för sina intressen. Men en ny kartläggning som Aktuell Hållbarhets låtit göra visar att det kan vara på väg att ändras.


TP


I takt med att miljö och klimat har fått en större tyngd i EU-politiken har det skett en tillströmning av företag som arbetar med politisk påverkan kring klimatfrågorna i Bryssel. Aktuell Hållbarhets kartläggning av EU:s så kallade transparensregister visar att det har skett en betydande ökning av svenska företag som verkar i Bryssel under de senaste åren. Mer än hälften av de svenska företagen i registret har tillkommit efter 2017. Bara under det senaste året har företag som Voi, Oatly, Stena Recycling, Preem och Ragn-Sells registrerat sig.

Ragn-Sells är det svenska företag som har flest personer registrerade i transparensregistret, trots att de inte har en enda anställd som arbetar från Bryssel. För Ragn-Sells handlar påverkansarbetet om att deras innovationer för återvinning av fosfor, kalium och kväve ska få användas inom EU. I dag får produkterna exporteras och användas utanför EU men de får inte användas inom EU:s gränser.

– När vi tittar på vilka lagar som hindrar vår verksamhet så är det europeiska förordningar. Nu är cirkulär ekonomi en av huvudaktiviteterna som EU har sagt att man ska fokusera på. Då vill vi att det ska göras rätt saker, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Läs mer om kartläggningen i det kommande magasinet Aktuell Hållbarhet nummer 6. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev