Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allvarliga kärnkraftsolyckor kommer inträffa 200 gånger oftare än man tidigare beräknat

Publicerad: 24 maj 2012, 08:09

Nya beräkningar visar att allvarliga kärnkraftsolyckor kommer att äga rum 200 gånger oftare än man tidigare trott. Enligt den tunga instansen Max Planck Institute kan vi räkna med en härdsmälta vart tionde till tjugonde år.


En ny studie från Max Planck Institute visar att katastrofala kärnkraftsolyckor som Tjernobyl och Fukushima kommer att bli betydligt vanligare än man tidigare trott. Baserat på driftstiden av all civil kärnkraft och antalet allvarliga olyckor som har inträffat har forskarna kalkylerat att ett sådan olycka inträffar vart tionde till vart tjugonde år. Det är ungefär 200 gånger oftare än vad man tidigare trott. Beräkningen bygger på dagens antal kärnkraftsreaktorer. Detta berättar Daily Science.

Siffran
200 gånger kommer från en tidigare bedömning som gjorts av US Nuclear Regulatory Committee år 1990. Den viktiga slutsatsen i rapporten är emellertid att vi med dagens 440 kärnkraftsreaktorer och 60 planerade kan förvänta oss en allvarlig olycka vart tionde år. Enligt Max Planck Institute är olyckorna oundvikliga, det är bara en fråga om tid.

Forskarna
vid Max Planck Institute har också kommit fram till att hälften av den långlivade radioaktiva isotopen cesium 137 normalt sprids över ett område av 1000 kilometer från reaktorn vid en allvarlig olycka.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News