Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Allvarliga mångfaldsproblem i Europas techsektor

Publicerad: 5 december 2018, 16:10

Atomicos vd och grundare Niklas Zennström ser allvarligt på problemet med mångfald i Europas techsektor.

Foto: Flickr/Conor McCabe Photography

Europas techsektor har ett allvarligt mångfaldsproblem. Den slutsatsen drar Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico i en ny rapport. Som svar på problemet lanserar Atomico en praktisk guide för entreprenörers arbete med mångfald.


Europas techsektor går som tåget men den har ett allvarligt problem med mångfald och inkludering. Kvinnor och minoritetsgrupper är underrepresenterade på alla nivåer i techsektorns ekosystem, och företagens policys för mångfald och inkludering ligger efter. Den slutsatsen drar Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico, som i veckan lanserade rapporten The State of European Tech 2018.

Studien bygger på svar från mer än 5 000 startup-grundare, investerare, politiker och andra aktörer som är involverade i den europeiska techsektorn, varav 35 procent är baserade i Norden. Den fråga i studien som flest svarande delar åsikt kring gäller om mångfald är en fördel för företagets resultat, vilket 90 procent instämmer i.

Trots det domineras den europeiska techsektorn av män. Kvinnor står för 22 procent av deltagarna i techrelaterade event, och andelen har bara ökat med någon enstaka procent under de senaste två åren. Samtidigt gick 93 procent av allt riskkapital under 2018 till startups som har grundats av enbart män.

46 procent av de svarande kvinnorna rapporterar att de har upplevt diskriminering på arbetsplatsen. Men det är inte bara kvinnor som upplever diskriminering. Mer än hälften av alla mörkhyade personer med afrikanskt eller karibiskt ursprung har upplevt diskriminering på grund av sin etnicitet.

Niklas Zennström säger i en kommenterar att såväl riskkapitalbolag som startups förlorar avkastning och resultat på grund av bristen på mångfald.

”Mångfald handlar inte bara om kön, utan även bakgrund och etnicitet, samt fysiska och kognitiva skillnader. Hela ekosystemet måste förändras för att utmana sig själv och göra konkreta åtaganden för en förändring”, säger Atomico-grundaren Niklas Zennström i rapporten.

Som svar på mångfaldsproblemet har Atomico lanserat en praktisk mångfaldsguide för entreprenörer. Bland annat rekommenderas att ta bort ort som ”konkurrenskraftig” och ”beslutsam” ur jobbannonser, och att sätta mål för mångfald i urvalsprocessen av jobbsökande. I guiden ifrågasätts även attityden bland startup-grundare som fokuserar på snabb tillväxt i de tidiga stadierna, i tro om att de ska hantera mångfaldsproblemen i ett senare skede.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.