Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Almedalen 2013: Här är hållbarhetsfrågorna Eskil Erlandssons brinner för

Publicerad: 30 Juni 2013, 19:52

Miljöaktuellt öppnar Almedalsveckan med en intervju med landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som vet vilka hållbarhetsfrågor han tycker borde diskuteras i Almedalen och i den kommande valrörelsen.


Förra veckan slogs den framtida jordbrukspolitiken fast i EU. Många kritiska röster från miljörörelsen hördes, bland annat från European Environment Bureau, som menar att den nya reformen är en urvattnad kompromisslösning och att vi kommer fortsätta finansiera ett ohållbart jordbruk. Hur ser du på miljörörelsens kritik?
– Jag har inte så mycket att säga om kritiken. Jag kan bara konstatera att den framtida jordbrukspolitiken kommer att vara grönare än den vi har idag. Sen är det klart att om man talar om enskildheter så har jag precis som många andra en hel del önskemål. Men på det stora hela är jordbruksreformen bättre för miljön om man jämför med det vi har idag.

Eskil Erlandsson vet vilka miljöfrågor han vill driva i Almedalen.

Nu är Almedalsveckan i full gång vilket är ett avstamp i den kommande valrörelsen. Vilka är de viktigaste miljö- och hållbarhetsfrågorna som du tycker borde lyftas i valet?
– Jag har tre frågor på mitt område som jag tycker är väldigt viktiga att diskutera både i Almedalen och i den kommande valrörelsen. Det ena är att få fram mer förnybara bränslen och drivmedel för att komma ifrån det fossilberoende vi har i mycket stora delar av Europa. Det andra är att vi i Sverige måste producera mer mat så att vi minimera miljöförstöringen i andra delar utav världen och Europa. Vi producerar för det mesta mat på ett mer miljömässigt sätt än i andra delar av Europa och det inkluderar också djurvälfärden. Den tredje saken är att vi måste ha mer förnybara och hållbara material som ersätter mycket av det som är ändligt på olika sätt. Då tänker jag främst på biomassa från skogen.

Vilka kommer centerpartiets kärnfrågor att vara i valrörelsen?
– Den övergripande frågan är förstås jobben. Det är grunden för individers frihet och grunden för att bygga ett bra och robust samhälle och ge oss den välfärd som vi vill ha. Och det gäller inte minst jobben för unga människor. I den frågan ligger också företagandet som är mycket viktigt för att skapa ökad tillväxt och fler jobb.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.