fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalen: Den stora miljöteknikbluffen

Publicerad: 4 juli 2013, 20:28

SEI:s chef Johan Kuylenstierna deltog i seminariet Miljöteknikbluffen? Där skulle panelen diskutera om satsningar på miljöteknik bara är ett sätt att slippa ta tag i de verkliga problemen – och om den verkligen är lösningen på de stora utmaningar vi står inför.


Är satsningarna på miljöteknik bara ett sätt att tjäna pengar?
Vi diskuterade inte det så mycket. Utan om det är ok att tjäna pengar på miljöteknik. Och om det kan vara så att miljöteknik gör att vi inte fokuserar på andra frågor som är ännu viktigare, som att förändra konsumtionsmönster, säger Johan Kuylenstierna.

Finns det en miljöteknikbluff?

Jag tycker inte man kan säga så. Den första frågan är vad som är miljöteknik och där finns inget tydligt svar. Gränsen är inte klar. Viss teknik kan vara bra på ett område och dåligt på ett annat. Man får vara försiktig med att säga vad som är miljöteknik eller inte.

På energiområdet finns det kanske tekniker som är bra på att minska utsläppen av växthusgaser men som samtidigt ökar vattenkonsumtionen. Att gå över till biobränslen kan till exempel vara mycket bra för klimatat men inte bra för vattenfrågan.

Det kanske finns miljöteknik som bara är en variant på ekonomisk tillväxt och som egentligen inte gör något för att minska konsumtion och slöseri med resurser?

Utmaningen är ofta att vi plockar fram lösningar vi tror är bra och sedan visar de sig ha negativa effekter. Ett intressant historiskt exempel är DDT. Miljörörelsen ställs ofta inför problemet att se vad som händer på lång sikt och att möta det på kort sikt – blir det klimatanpassning eller att minska utsläppen?

Det finns också en risk att det tar fokus från det faktum att vi måste minska vår konsumtion och förbrukning. Med miljöteknik behöver man inte förändra konsumtionsmönster. När det först och främst är ökad effektivitet som krävs. Det finns nog en teknikoptimism som tar fokus från andra snabbare och billigare lösningar.

Sverige är ett land av ingenjörer och entreprenörer– håller du med om att den här traditionen av teknikoptimism kan vara dålig för miljöarbetet? Att man blir förblindad av vad som går att göra och glömmer bort att dra ned på tempot.

Jag tror att det finns ett driv att utveckla teknik och affärsmöjligheter. Det får man inte ta död på. Det handlar inte om antingen eller. Vi behöver bättre teknik, jag vill inte använda ordet miljöteknik, i processer som minskar resursanvändningen. Vid sidan av effektivare konsumtionsmönster när vi nu går mot nio miljarder människor.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev