Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalskommentar: Hållbarhetsfrågorna centrala inför valet

Publicerad: 7 juli 2017, 06:27

Politikerveckans avtryck i stort och smått och blockpolitikens död.


Det har som vanligt varit en intensiv vecka i Visby. När båtar skeppar hem politiker, pr-konsulter, journalister, företagsledare lägger sig ett lugn över den medeltida staden.

Tusentals och åter tusentals möten, idéutbyten, samtal och debatter har skapat förståelse och nya insikter kring samhällsutvecklingen i stort och i detaljer. Den demokratiska plattformen som Almedalsveckan har varit och är fortsätter att leverera även om den ur vissa perspektiv blivit kritiserad. Exempelvis:

Årets Almedalsvecka är otillgänglig eftersom priserna på allt rusar i höjden. Små resurssvaga organisationer står inför stora utmaningar att

Politikerveckan har blivit en företagarvecka med politiker när det historiskt sett varit motsatsen.

Närvaron av högerextrema grupper får vissa organisationer att lämna platsen eftersom de inte känner sig säkra. Detta behöver hanteras av arrangörerna nästa år.

Om du står och blickar ut över Donnersplats kan du konstatera att det är si och så med mångfalden. Det är mycket vita medelålders män i kavaj och Louis Vuitton-väskor har blivit en vanlig syn på mingel. Hela Sverige är inte representerat. På plats är företrädesvis beslutsfattare från olika delar av samhället. En mer hållbar utveckling av politikerveckan kräver representanter från alla samhällsgrupper och delar.

Och politiken då?

Hållbarhetsfrågorna är och blir centrala inför nästa val. I partiledarnas tal adresseras de på olika sätt. Få pratar direkt klimat och miljö, men de flesta adresserar sociala hållbarhetsutmaningar. Det pratas om ett nytt klassamhälle, utsatta områden, hur vi kan öka inkludering på arbetsmarknaden och så vidare.

I mina ögon kommer nog det parti lyckas bäst som kan ge en konkret hållbar vision av framtidens samhälle – en bild som inkluderar och löser våra stora hållbarhetsutmaningar. Det är få partier som gör det idag.

Det är svårt att sia om hur det politiska läget kan tänkas se ut efter valet om utfallet skulle bli i linje med hur partisympatier ser i dag. Dock kan nog de flesta konstatera att blockpolitiken sannolikt är död om SD fortsätter växa. Det blir en spännande resa till nästa val.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.