Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Åkessons värld är full av hot

Publicerad: 2 juli 2013, 05:05

Inte helt oväntat undvek Jimmie Åkesson att ta upp klimathot, artförluster, utfiskning och andra stora globala utmaningar i sitt Almedalstal. Istället tycks det enligt Åkesson finnas andra, mer alarmerande hot. Att papperslösa får sjukvård till exempel.


Sedan moderaternas framgångar i valet 2006 har vi sett det flera gånger. Hur partier vill vända på steken och definiera sig utefter fiendens traditionella profilfrågor. Moderaterna blev det nya arbetarpartiet, Socialdemokraterna lanserade en affärsplan för Sverige och Vänsterpartiet slår fast att de är det nya landsbygdspartiet.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försöker sig på ett liknande trick då han på måndagskvällen äntrar Almedalens stora scen så handlar det om hat. Det är inte Sverigedemokraterna som hatar, slår han fast. Istället är det Sverigedemokraterna som är hatade av etablissemanget.
– Hatet mot vårt parti har nått långt över rimlighetens proportioner, konstaterar Jimmie Åkesson.
När partikamraterna tar till järnrör för att kontrollera en diskussion är det alltså inte de som hatar. Nej, när Jimmie Åkesson kör det klassiska politiska ”vända på steken-tricket” så är det istället de politiska motståndarna som är hatiska.

I övrigt gick Jimmie Åkessons Almedalstal mycket ut på att skrämmas. Illegala invandrare har fri vård men äldre har inte råd att köpa ut mediciner. Folk som mördar och våldtar får inte kännbara straff. Sexbrottslingar tillåts arbeta inom skola och barnomsorg och grannskapets ungdomar eldar upp bilar och kastar sten på räddningstjänsten. I Åkessons värld är verkligheten ytterst hotfull. Han är säkert också helt medveten om hur hotfull hans eget språkbruk blir då han i avslutningen av sitt tal konstaterar att ”Det är helt naturligt att ett fallande höstlöv skräms av en tilltagande vind… Känner ni också hur vinden tilltar? Vi är den friska tilltagande vind som sveper över landet”.

Att Jimmie Åkesson inte talade sig varm för hållbarhet, klimatfrågan och de globala miljöhoten i sitt Almedalstal kom knappast som en överraskning. Inte heller var det särskilt överraskande att han inför publiken utmanade Miljöpartiet och utsåg dem till Sverigedemokraternas ideologiska motpol.
Enligt Jimmie Åkesson står Miljöpartiet för allt som är flummigt, dumt och extremt. Medan Sverigedemokraterna är ett ”Sverigevänligt alternativ till lag och ordning” är Miljöpartiet ett parti ”som tror sig kunna bekämpa den organiserade brottsligheten med fler komvuxplatser och som tror sig kunna stoppa kravaller i förorterna genom att bygga mer energisnåla hus i miljonprogramsområdena.”

För Fridolin, Romson och resten av Miljöpartiet är det förmodligen bara att tacka och ta emot Jimmie Åkessons raljerande utmaningar. Att vara Sd:s ideologiska motpol kommer förmodligen bara att öka Miljöpartiets väljarstöd.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.