Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: ”Dags för vänstern att erkänna att de hade fel”

Publicerad: 6 juli 2011, 16:42

För Jan Björklund är det kommunistiska spöket betydligt mer skrämmande än hotet mot miljön och klimatet.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Folkpartiledaren Jan Björklund öppnade sitt tal kraftfullt genom att beskriva torterade barn i Syrien som fick sina naglar utdragna. Med en gripande berättelse ville han försvara Sveriges militära insatser i utlandet och berätta att också människor i arabvärlden har rätt att leva i frihet.

Därefter betade Jan Björklund i sitt tal av punkt efter punkt – som om det vore ett läxförhör.  Först alliansens framgångsrika jobbpolitik där Björklund stolt konstaterar att 240 000 fler idag är sysselsatta jämfört med 2006. Jämställdheten – självklart viktig enligt Björklund som menade att det också måste löna sig att utbilda sig till kvinnodominerande yrken. Satsning på forskning, något som Sverige enligt Björklund är bland de bäsa i världen på. En ökad arbetskraftinvandring, men då helst av högkvalificerade människor som gynnar ekonomin. Skolan låg förstås också utbildningsministern extra varmt om hjärtat och här stannade han länge. Aldrig har reformtakten varit högre, och en omställning är av yttersta vikt för att komma bort från tidigare regeringars flumpedagogik.

Genom hela
läxförhöret – förlåt mig – talet, ägnade Jan Björklund mycket energi åt att hacka på gamla vänstersynder.
– Socialister, med sin syn på rättvisa, ser som sin huvuduppgift att motarbeta att människor blir rika. Liberaler, med sin syn på rättvisa, ser som sin huvuduppgift att motarbeta att människor blir fattiga, klargjorde han.

De viktiga frågorna om miljön, klimatet och hållbarhet då? De Struntade Jan Björklund i. Det var tydligen viktigare att jämföra Sveriges skattesystem med Nordkorea.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.