Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Känsla går före vetande för Gustav Fridolin

Publicerad: 3 juli 2013, 07:24

Svensk politik har akademikerkomplex. Regeringens försök att hela tiden framstå som objektiv och upphöjd över alla känslor leder inte automatiskt till goda resultat, menade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sitt tal på tisdagskvällen.


Miljöfrågan gjorde comeback i Almedalen på tisdagskvällen. Om Göran Hägglund lagt totalt 12 sekunder på att prata miljö och frågan endast förekom som en raljerande bisats i måndagens tal av Jimmie Åkesson fick vi höra betydligt mer från Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
- Alliansen behandlar klimatet som grekiska regeringar behandlat ekonomin, sade Gustav Fridolin och rev ned applåder.

Enligt honom går regeringen
åt fel håll genom att höja kostnaden för tågtrafik och vägra klimatrusta miljonprogrammets bostäder. Det är fjuttigt och håller inte. Det första Fridolin tänker göra om han vinner valet är att införa ett klimatpolitiskt ramverk efter brittisk modell med tydliga förankrade utsläppstak.

Gustav Fridolin bläddrade i katalogen över seminarier i Almedalen och undrade varför det är så få som diskuterar EU – bara 5 av totalt 555 seminarier under tisdagen berörde frågan – och rev ned stora applåder när han lyfte fram parlamentsledamoten Isaballa Lövins arbete för att göra om EU:s fiskereform.

– Isabella Lövin har lyckats svänga hela EU:s fiskepolitik. Medan moderaterna i parlamentet lyckats kapsejsa hela EU:s klimatpolitik, sade Gustav Fridolin.

Till skillnad från Göran
Hägglund och Jimmie Åkesson var Fridolin annars ganska sparsam med tjuvnyp och angrepp på politiska motståndare, och det blev inte mycket att gå på för journalister som i första hand upprätthåller sig vid regeringsfrågan och blockpolitiken. Desto mer om hur synen på politik skiljer sig åt mellan partierna.
- När vi politiker försöker låtsas som om vi bara styrs av objektiva fakta, helt befriade från värderingar och övertygelser om vad vi vill med världen, blir vi som killarna i Big Bang Theory. Underhållande, möjligen. Men omöjliga för vår omgivning att förstå oss på. Därför vill jag prata om värderingar.

Gustav Fridolin var inte rädd att erkänna att det är hans övertygelse som kommer i första hand i frågor om klimat, skolan och rasism. Sedan kan denna övertygelse stödjas av forskning, erfarenhet eller för den delen nationalekonomi. Det var en tydlig blinkning åt regeringen och framförallt finansminister Anders Borgs strävan att alltid fatta beslut som är vetenskapligt grundade.
- Det är mina värderingar som driver mig. Och dig. Och Anders Borg. Klarar vi inte att erkänna det kan vi aldrig ta oss lite längre än dit vi redan nått, sade Gustav Fridolin.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.