Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Maud Olofssons farväl blev ett slag för klimatet

Publicerad: 7 juli 2011, 16:37

I sitt sista Almedalstal valde den avgående centerledaren Maud Olofsson att stå upp för klimatet, miljön och ett hållbart samhälle.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Må så vara att Maud Olofsson häromdagen belönades med det mindre smickrande "Svenska Greenwashpriset": Men när Maud Olofson för sista gången klev upp på Almedalsscenen gjorde hon det som en rakryggad kämpe för klimatet. Hon talade om klimathotet, miljön och den gröna omställningen som måste till på ett sätt som ingen annan partiledare hittills gjor under Almedalsveckan.
– Den kanske allra största globala utmaningen är klimatet. För tiden håller på att rinna ifrån oss. Och ibland undrar jag om det också gäller engagemanget. Vi har ett moraliskt ansvar. De 250 miljoner människor som drabbas av naturkatastrofer som en följd av klimatförändringar kan inte vänta. Redan idag tvingas människor fly sina hem. Nu ökar koldioxidutsläppen. Det går åt fel håll, konstaterar hon.

En känslosam Maud Olofsson.

Maud Olofsson talade också om att Sverige har ett försprång då vi vet hur man bygger hållbart och energieffektivt och hur vi lyckats minska utsläppen och renar vattnet. Men hon fortsätter att mer återstår och hon poängterar att vi måste minska utsläppen i trafiken, få en ännu effektivare energianvändning. Samtidigt påpekar hon att vi måste knyta ihop politiken, näringslivet och forskningen för att klara utmaningarna.
– För den som tror att politiken kommer att lösa allt har fel. Alla svaren på klimatkrisen finns inte i riksdagen, Bryssel eller i FN-skrapan. Det är alla de tusentals entreprenörer som i detta nu hittar små och stora lösningar som tillsammans leder oss på vägen mot det hållbara samhället.

Maud Olofsson
avgår till hösten som Centerledare och det var som sagt hennes sista Almedalstal. Att det var en känslosam stund märktes tydligt då rösten brast vid ett flertal tillfällen. Att Maud Olofsson dessutom återkopplade till de omtalade "ivriga bävrar" som hon en gång inledde sin karriär som Almedalstalare med 2004 var förstås en kul bonus.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.