Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Miljöpartiet föreslår ny skolreform

Publicerad: 3 juli 2011, 16:39

Miljöpartiet på Almedalsscenen – utbildning, utbildning utbildning… och så lite miljö.


Miljöfrågorna uteblev i stort sett helt då Miljöpartiet äntrade scenen på Politikerveckans första dag. Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson, som båda höll sina premiärtal på Almedalsscenen, hade annat att prata om. Nämligen utbildning och ungas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Åsa och Gustav hade nämligen räknat. Tillsammans med ekonomen Ingvar Nilsson har de kommit fram till att 13 000 unga varje år lämnar gymnasiet utan utan högskolebehörighet. Eller som Gustav Fridolin säger " Det handlar om 13 000 unga som inte kommer genom gymnasiet, som idag inte får plats på komvux eller folkhögskola, vars drömmar och framtidstro sakta bryts ner och vars samällskostnader tickar". Dessa samhällskostnader ligger enligt Gustav och Åsa årligen på närmare 6 miljarder kronor.

Rent konkret föreslog Gustav Fridolin och Åsa Romson att det redan nästa år skapas 2000 nya platser på Komvux och 3000 platser på allmän linje inom folkhögskolorna. Mp vill också genomföra en långsiktig reform för att avskriva studielånen för unga som går på Komvux och som arbetsförmedlingen anser behöva stöd. Detta kostar förstås pengar, men enligt Åsa och Gustav är satsningen betydligt billigare än att inte göra någonting.

Miljöfrågorna då? Totalt la Åsa Romson och Gustav Fridolin 8 av 48 minuter på att prata om miljö och hållbarhet. Gustav Fridolin nämnde miljöfrågorna mest i förbigående då han egentligen talade om utbildning, medan Åsa Romson valde att ägna några minuter på slutet om att tala om vikten av att "naturens värde måste in i de ekonomiska boksluten".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.