Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: ”Regeringens illusionstrick fungerade”

Publicerad: 5 juli 2011, 17:00

I Almedalen har den stora snackisen varit Lars Ohlys eventuella avgång som partiledare. Av det som enligt vissa blir hans sista Almedalstal valde han att lägga tre minuter på miljö- och hållbarhetsfrågor.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Lars Ohlys Almedalstal blev en klassisk vänsterdänga mot Reinfeldt, den allierade högern och ett antal andra orättvisor. Det som skilde tisdagens tal mot tidigare var det faktum att man faktiskt, tro det eller ej, kunde ana en viss ödmjukhet hos Ohly. Frågan är förstås om ödmjukheten berodde på snacket om Ohlys avgång och Jonas Sjöstedts intresse för partiledarposten eller om det bara är en naturlig hållning hos en ledare för ett parti som är farligt nära fyraprocentspärren i opinionssiffrorna.

Lars Ohly erkände att Vänsterpartiet varit dåliga på att övertyga väljarna att man är ett trovärdigt och ansvarsfullt alternativ som alltid lämar fullt finansierade förslag i riksdagen. Dessutom erkände han att Vänsterpartiet inte lyckats presentera realistiska visioner om framtiden vilket enligt Ohly gjorde att väljarna inte kunde se tillräckligt stor skillnad mellan höger och vänster.

Utöver frågan om varför det går så dåligt för vänstern ställde Lars Ohly ett antal andra viktiga frågor. Som varför vinsterna alltid är privata och skulderna alltid ska betalas gemensamt när finansvärlden krisar? Varför den rika stadsdelen Östermalm i Stockholm fått fyra nya vårdcentraler och miljonprogrammen i Botkyrka inte får någon när vården privatiserats? Eller varför inte ens jämställdhetsministern vågar kalla sig feminist?

De knappt tre minutrarna Lars Ohly använde till att prata miljöfrågor använde han till att kritisesra regeringens bristande satsningar på järnväg och förnybart. Han konstaterade också att klimatfrågan förmodligen är den viktigaste ödesfrågan som mänskligheten någonsin ställts inför.

Slutligen sa Lars Ohly att det bara är ett litet fåtal mycket välbeställda, företrädelsevis män, som tjänar på regeringes politik. Dessutom menade han att förra valets framgångar för högern berodde på ett skickligt utfört illusionstrick.
– Regeringen har lyckats sälja in drömmen om att alla ska kunna leva som överklassen. Alla ska ha städhjälp och privat sjukförsäkring och ingen ska betala skatt. Och det går naturligtvis inte.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.