fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Reinfeldt raljerar om vargen

Publicerad: 4 juli 2013, 08:10

Fredrik Reinfeldt behandlade miljöfrågan på samma sätt som Jimmie Åkesson – i en raljerande bisats.

Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Miljöfrågan lyste med sin frånvaro i statsminister Fredrik Reinfeldts Almedalstal på onsdagskvällen. Jobben, regeringsfrågan och blockpolitiken stod i centrum. Och på samma sätt som Jimmie Åkesson berörde moderatledaren miljöfrågan endast vid ett tillfälle– för att raljera över Miljöpartiet.

- Jag tror jag vet varför Miljöpartiet finns, det är för att dom vill göra stora förändringar av Sverige, sade han och fortsatte att beskriva deras inställning till arbete, transporter och vargpolitik.
- Jobb tär på miljön, vi ska jobba mindre, förkorta våra arbetsdagar och införa friår. Vi ska kraftigt öka beskattningen av transporter, lägga ned stora delar av väginvesteringarna och vi ska ha fri tillväxt av varg över hela Sverige, sade Reinfeldt och rev ned applåder i publiken.

Det var alltså ingen idé
att leta efter ett miljöinnehåll i statsministerns tal och konstatera att frågan inte var viktigare än så ett år före riksdagsvalet.

Jag vet inte hur mycket
Reinfeldt betraktar miljöfrågan som ett särintresse jämfört med till exempel försvaret och näringslivet. Kanske ser han på miljörörelsen så. Då har han inte varit på de seminarier här i Almedalen som gjort klart och tydligt att det inte kan betraktas som själviskt att försöka rädda något kvar av planeten till kommande generationer.

Det finns röster i
miljösvängen som menar att politikernas korta tidsperspektiv – att vinna nästa riksdagsval – gör det svårt att hitta effektiva lösningar. Det finns till och med tankar om att upprätta någon slags barock världsregering för att få ordning på planeten. Det är inget jag tror på för egen del. Demokratin är det för oss enda alternativet att lösa den här krisen.

Reinfeldt gillar att åka runt och lyssna på vanligt folk och samla på sig berättelser som han senare använder i sina tal. I miljöfrågan finns inte mycket tid kvar att åka runt och känna in vad folk tycker och tänker. Det är inte mera psykologi som behövs utan beslut. Om du är osäker fråga forskarna. De vet vad som behöver göras för att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än 2 grader och stoppa utarmningen av våra ekosystem.

Min tro på demokratins kapacitet kommer att få sig en knäck om landets statsminister fortsätter att göra regeringsfrågan och blockpolitiken till sitt huvudnummer – utan att med ett ord nämna miljöproblematiken. Men jag föredrar förstås att Reinfeldt kommer tillbaka till Almedalen nästa år med en tuffare miljöplan än någonsin.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev