Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Almedalstalet: Resursbrist och klimathot enkel match i Reinfeldts värld

Publicerad: 4 juli 2011, 16:52

Reinfeldt använde de stora, globla penseldragen under sitt Almedalstal och målade upp en bild av en ljus framtid där minskad fattigdom, ökad och äldre befolkning går hand i hand med tillväxt och hållbart resursutnyttjande.


När det på måndagskvällen var statsminister Fredrik Reinfeldts tur att tala i Almedalen utelämnade han i stort sett helt realpolitiken och skattesänkningar och det som står på den svenska inrikespolitiska agendan. Istället valde han att ta på sig statsmannarollen och röra sig i sfärer som mänsklighetens fantastiska utveckling de senaste 100 åren, när det gäller allt från fler demokratier, mindre fattigdom, färre födda barn per kvinna till nutid med ljusglimtar som den arabiska våren och en framtid med ett snabbt ökande och åldrande befolkning.

I Reinfeldts värld stavas framgångskonceptet fortsatt tillväxt.
– Vi måste akta oss för en värld som jagar ändliga naturresurser och som producerar ohållbart. Vi behöver tillväxt, för det är grunden för att ekonomin växer, som tränger tillbaka fattigdom och ger möjlighet till nya jobb. Men vi måste ha en inkluderande tillväxt, därför att den måste komma alla människor till del.

Runt 30 sekunder använde Reinfeldt sammanlagt till att tala om direkta miljö- och klimatfrågor.
- Vi vet ju hur tillväxt ser ut utan att öka på vår klimatpåvkeran. Vi kan bli energieffektiva. Vi kan öka det förnybara. Vi kan ställa om. Vi kan använda styrmedel som kommer att behövas i den omställningen.

Frågan är förstås var är förslagen på hur vi ska nå, till exempel regeringen egna utsläppsminskningsmål och en fossiloberoende fordonsflotta till 2030?

Talet avslutades med hot om att en Socialdemokratiskt valseger 2014 riskerar att skicka oss tillbaka till grå sossevardag då det bara fanns svart vit TV och förbudssamhället inte tillät uteserveringar. Frågan är dock vi riskerar om vi inte snabbt tar tag i klimatfrågan och sätter fart på omställningen? Statsmininistern målar upp en framtid där omställning med hållbarhet resursutnyttjande för att klara klimathotet går enkelt och smärtfritt.

Men om vi inte möter de framtidshot som just nu knackar hårt på dörren riskerar vi att kastas betydligt längre tillbaka i tiden än till en tid då det inte var tillåtet att sitta och dricka öl på, till en tid långt bortom stenåldern, en tid när jorden inte var en möjlig plats för mänskligt liv.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.