Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Alternativt ljus finns att köpa nu – billigt

Publicerad: 21 oktober 2009, 03:31

Det går att köpa en lysdiodslampa och skruva in i din vanliga armatur. Nu. Och det lönar sig.


Ämnen i artikeln:

Lysdioder

Det där har du hört förut, men ingen har presterat en sammanställning som visar hur mycket man faktiskt kan spara. Det kan bli en hel del, visar vår sammanställning, men brinntiden för en lysdiodlampa, sådär 11 år, skjuter så långt in i framtiden att man inte kan vara säker på slutresultatet. Sannolikt kostar strömmen betydligt mer 2020 än den gör nu. Du får ta tabellen med en nypa salt. Just nu kan det emellertid göra väldig skillnad i din elmätare.

Det går emellertid fort framåt på marknaden. Får något år sedan kunde du bara köpa exotiska lysdiodslampor i konstiga former direkt från importörer. Nu kan du köpa standardlampor i dagligvaruhandeln.

För att utröna hur mycket det egentligen lönar sig att byta ut glödlampor mot lågenergilampor av olika slag har vi sammanställt följande tabell över kostnader och livslängder. Tabellen gäller en tid på 25.000 timmars brinntid, dvs 4167 dygn eller 11,4 år om du låter lampan brinna från klockan 18.00 till 24.00 varje dag året om. Priset och övriga siffror är Clas Ohlsons verkliga siffror idag. De kan vara påverkade av Clas Ohlsons vinstintresse och andra faktorer, men de är de priser du faktiskt får betala om du beslutar att byta lamptyper idag.

Elpriset är ett standardvärde på 0,55 kr/kWh. Priserna kan givetvis komma att ändras och det är inte mycket att göra åt. Huvudsakligen kam man tänka sig att elpriserna ökar och det ger ännu bättre förhållanden för lågenergilamporna. Här skall erkännas att lysdiodslampan har lägre ljusstyrka än de andra, men att utbudet säkerligen kan komma att ändras inom en snar framtid.

Glödlampor och verkningsgrader

OBS: Tro nu inte att vare sig lysrörslampor eller lysdioder kommer att lysa med full ljusstyrka under alla de 25.000 timmarna. Naturligtvis blir de mörkare mot slutet, men det gäller även glödlampor. Lysdioder som inte mörknar är dock på gång.
OBS 2: Halogenlamporna i E27-sockel verkar vara en återvändsgränd, så de finns inte med i jämförelsen.
OBS 3: Skulle du vilja fortsätta med glödlampor till brinntidens slut skulle behöva ägna dig åt piratimport, eller hamstra, eftersom det är slut efter 2012 och vårt exempel sträcker sig till 2020.

Det är lustigt att notera att lampans eller lampornas pris i princip är betydelselöst. Det är energin som kostar. Som du ser spelar det faktiskt ingen roll om lysdiodlampan blir dubbelt så dyr. Den är ändå en vinst.

Gamla problem som är på väg bort

Det gamla problemet med lysrörslampor som inte startar på en gång eller lyser dåligt i kyla har uppenbarligen uppmärksammats av tillverkarna, eftersom flera stycken annonserar med ”snabbstartande”, ”Quick Light” med mera, och funktion ned till -10 grader.

Andra anmärkningar har varit att lågenergilampor av lysrörstyp skulle lysa ”mörkare” än motsvarande glödlampa. Författaren har under egna prover kunnat konstatera att detta bara är nonsens. Inte i mitt badrum iallafall.

Återstår egentligen bara klagomålet att de nya lamporna är för stora för gängse armaturer. Undertecknad tror att tillverkarna jobbar stenhårt på den saken, eftersom det skulle betyda ökad försäljning. Armaturtillverkarna gör det säkerligen, som till exempel IKEA, helt enkelt för att de måste.

CO-effekten

Över huvud taget har undertecknad kommit fram till att Clas Ohlson-effekten gäller för de flesta hem-el-applikationer. Ingen hemelektronikpryl är helt färdigutvecklad förrän den finns att köpa för 600 kronor på Clas Ohlson. Du kan visserligen gå och köpa en DVD-spelare för många tusen kronor i valfri hifi-butik, men egentligen går det lika bra att köpa en noname-apparat på Clas Ohlson. Om man inte är av den typ som anser att det är alldeles nödvändigt med syrafri högerspunnen koppar, ultrakoherenta ADFPC-strålar och bubbla förknasare så fungerar en DVD-spelare för 600 kronor lika bra som vilken annan spelare som helst i dyr-affärerna.

På samma sätt var det med bärbara TV-apparater och CD-spelare. En hifi-apparat kan inte sägas vara helt färdigutvecklad innan den börjat masstillverkas i Kina och priserna rasat till ungefär 600 kronor. Då är alla barnsjukdomar bortarbetade och masstillverkningstekniken har tagit över. På samma sätt kommer det att bli med Bluray-spelarna. Du kommer inte att lida några obotliga psykiska skador om du fortsätter att titta på vanliga DVD-filmer i ett par år till, tills Bluray-hypen är över och spelarna finns att få för 600 kronor och BD-R-skivorna kommit ned i hanterbara prisnivåer (5 kr/st). Vid denna tid har förmodligen bandbredden på Internet gått upp så att du kan tanka ned filmer i Bluray-kvalitet utan att behöva lida allt för mycket.

Bara för att inte få anmärkningar på att det här skulle vara ohöljd clasohlsonreklam, kan jag nämna andra leverantörer som Jula, Biltema, Teknikmagasinet, Ö&B med flera som säkerligen har eller kommer att få in alla typer av lågenergilampor. Artikeln har bara varit avsedd att ta fram befintliga, praktiska priser som gäller idag.

Låt oss också gå dem till mötes som har specialtillämpningar och medge att glödlampor fortfarande kan vara överlägna i riktigt kallt klimat. Beklagligtvis får även dessa stryka på foten för importreglerna 2012.

Läs om lysdioder som inte mörknar med åren:

Jörgen Städje

Ämnen i artikeln:

Lysdioder

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.