Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Aluminumkapslar är mer miljövänligt än vanligt bryggkaffe”

Publicerad: 9 mars 2017, 13:57

Att kaffekapslar av aluminium är en riktig miljöbov är det få som ifrågasätter. Men enligt Marcus Wendin, grundare av livscykelanalyskonsultbyrån Miljögiraff är en kaffekopp bryggd på kapsel i själva verket mer miljövänlig än en kopp vanligt bryggkaffe. Aktuell Hållbarhet ringde upp honom för att dubbelkolla att vi förstått saken rätt.

Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerVäxthuseffekten

Stämmer det att kaffe på kapsel är mer miljövänligt än vanligt bryggkaffe?
– Om man ser på kaffe ur ett livscykelperspektiv är det egentligen inte relevant att prata om de olika förpackningarna, det är produktionen som är det viktiga. Kaffeproduktion är en avancerad process, där man måste odla, skörda och torka kaffe. I processen använder man sig av fossila ämnen. För att tillverka de gödningsmedel man använder i produktionen behöver man naturgas och man använder fossila bränslen till maskinerna man använder i produktionen. Därför är det viktigt att minska användningen av kaffe. Med de här aluminiumförpackningarna går det åt en mindre mängd kaffe. De Nespresso-kapslar som vi har undersökt behåller aromen så pass bra att de bara krävs 3 gram kaffe för att brygga en kaffekopp. Men en förpackning vanligt bryggkaffe krävs det cirka 8 gram, mer än dubbelt så mycket.

Betyder det att aluminiumkapslar är bättre än återvinningsbara kapslar också?
– Jag har inte gjort någon sådan jämförelse men det skulle kunna vara så. Men min poäng är att det är vilseledande att prata om kaffeförpackningsmaterialet när det är kaffeproduktionen som är det viktiga.

Spelar det någon roll om kaffet är ekologiskt odlat?
– Det spelar jättestor roll. Vid tillverkning av ekologiskt kaffe använder man mycket mindre gödningsmedel.

Hur har ni kommit fram till det här?
– Vi skulle ha en utställning i samband med en konferens som IVL anordnade och då hade vi det här som case för att visa vad man kan komma fram till om man gör en ordentlig livscykelanalys. Folkmyten säger att engångsmaterial och förpackningar, speciellt aluminium, är förkastligt men när man ser på det ur ett livscykelperspektiv så är det i själva verket inte relevant att prata om förpackningarna, det är tillverkningen av kaffet som är det viktiga. Det är viktigt att folk får veta hur det ligger till, inte minst i Sverige där vi dricker väldigt mycket kaffe.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev