Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Alzheimer-forskning kan ge rena solpaneler

Publicerad: 15 December 2009, 11:10

Det började som jakt på botemedel för Alzheimer. Det oväntade resultatet är nanotuber som gör solpaneler självrengörande.


Forskare vid universitetet i Tel Aviv har upptäckt ett nanomaterial som kan göra solpaneler självrengörande, rapporterar universitetet. Upptäckten gjordes under försök att framställa ett botemedel mot Alzheimers. Forskarna arbetade med att styra beteendet hos peptider då Alzheimer-patienter lider av skador på hjärnan, plack, som består av peptiden betaamyloid.

Forskarna fann att peptiden under vacuum organiserade sig i gräsliknande formationer med smuts- och vattenavisande egenskaper. Materialet bedöms bland annat kunna utgöra ett självrengörande ytskikt för solpaneler.

– Vi tillverkar inte det faktiska materialet men utvecklar en grundvetenskaplig teknik som kan ge självtvättande fönster och mer effektiv energilagring inom bara några år, säger Lihi Adler-Abramovich, en av forskarna bakom nanomaterialet, till American Friends of Tel Aviv University.

Kontakter har tagits med laboratoriet i Tel Aviv angående kommersiell tillverkning av materialet. Arbetet med att lösa Alzheimers gåta fortsätter vid universitetet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.