Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Alzheimergift upptäckt i skaldjur

Publicerad: 3 Juni 2015, 04:01

Men i nuläget vill forskarna inte gå ut med en varning.


Det är i en ny avhandling från Stockholms universitet som det framgår att forskare hittat Beta-Methylamino-L-Alanin (BMAA) i populära skaldjurssorter som köpts från svenska stormarknader.

BMAA, som aminosyran förkortas, kopplas till sjukdomar som Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och ALS. Men enligt uppgift behöver konsumenterna inte känna sig oroliga, nivåerna påstås ligga inom gränsen för vad som är godkänt. Dock menar forskarna att fler studier måste ske.

– Vi behöver ta reda på mer både om själva aminosyran BMAA och vad det innebär att under längre tid exponeras för den. Baserat på nuvarande fakta är BMAA förmodligen en långsam toxin, ett gift, vars nivåer kan komma att stiga ju högre upp i näringskedjan det hittas. Det är därför viktigt att följa dess fördelning i vår miljö och att förstå på vilket sätt det lagras och frisätts av organismer. Det är viktiga frågor som måste besvaras innan någon varning kan utfärdas, säger Liying Jiang, doktorand vid institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi (ACES) på Stockholms universitet.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.