Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amazon-arbetare strejkar på Black Friday – stöttas av miljöorganisationer

Publicerad: 25 november 2022, 13:16

Protest mot Amazons villkor i New Delhi, Indien.

Foto: Manish Swarup/TT/AP

Arbetare på Amazon strejkar i flera länder i samband med Black Friday. Kampanjen, som kallas ”Make Amazon pay” handlar i grunden om löner och villkor men fokuserar också på kommersens effekter på miljö och klimat.

Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikVeckobrev

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


I dag, 25 november, infaller Black Friday 2022, dagen som blivit en stor kommersdag även i Sverige. Nu har Amazon-arbetare i ett 40-tal länder gått samman för strejk och protester under kampanjnamnet ”Make Amazon pay” – i grunden rör det sig om en protest med arbetsvillkor och löner i fokus men strejken stöttas också av miljöorganisationer, bland annat Greenpeace. Bland annat strejkar arbetare på tio platser i Tyskland.

”Det är dags för teknikjätten att omedelbart sluta med sitt avskyvärda och farliga uppträdande, och i stället följa lagen och förhandla med de anställda som vill förbättra sina jobb”, säger Christy Hoffman, generalsekreterare för UNI Global Union, en av fackföreningarna, till Bloomberg, som citerats av nyhetsbyrån TT.

”Det här är första gången som en internationell strejk riktas mot Amazon. Det här är viktigt eftersom det inte räcker med lokala initiativ för att konfrontera en stor global spelare som Amazon”, säger Monika Di Silvestre på tyska fackförbundet Verdi, i en kommentar till India Times.
Läs mer: Klimat och miljö blir en facklig fråga

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev