lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amazon trappar upp hållbarhetsarbetet

Publicerad: 10 februari 2016, 05:00

Amazon är ett av relativt få företag i sin storlek som aldrig publicerat en hållbarhetsrapport. Men en rad nya rekryteringar till bolagets hållbarhetsavdelning tyder på att detta kanske håller på att förändras.

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Amazon ligger i framkant på många områden, men hållbarhet och CSR-frågor tillhör inte dessa. Tvärtom har företaget mött stark kritik, inte minst för hur man behandlar sina medarbetare.

Men nyligen har Amazon gjort flera rekryteringar av personer som är välkända för sitt arbete med miljö och hållbarhetsfrågor. Det handlar bland annat om Kara Hurst, tidigare vd för The Sustainability Konsortium och nu Amazons första hållbarhetschef, Christine Bader, författare till boken ”The Evolution of Corporate Idealist” och senast Dara O´Rourke, ledande expert på globala leverantörskedjor.

På Amazons hållbarhetsavdelning arbetar idag ett femtiotal personer med frågor som rör socialt ansvar, energi, förpackningar, hållbarhetstjänster och grön teknik. En talesman för företaget säger till tidningen The Guardian att Amazons hållbarhetsarbete kommer att växa väsentligt under året och på senare tid har Amazon tagit flera steg som visat att man slutligen valt att prioritera hållbarhetsfrågor. Bland annat har man satsat på hållbara förpackningar och investerat i vind- och solkraftverk, och i slutet av 2016 ska 40 procent av den energi man använder komma från förnybara källor.

Men en av de saker som gjort Amazon så populära är att man erbjuder fri frakt till många kunder. Detta gör att konsumenterna slutar att tänka på miljökonsekvenserna av frakt menar Amy Larkin, författare och före detta Greenpeace-chef.

– Frakt är aldrig ”gratis”, det kräver förpackningar, genererar koldioxidutsläpp och skräp. I en hållbar ekonomi måste man ta med det i beräkningarna, säger Larkin till The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev