Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Amazons e-bok en riktig tunnis

Publicerad: 24 Februari 2009, 07:02

Kindle 2 heter den slimmade version av Amazons e-bok som börjar säljas i USA idag. Den rymmer 1500 böcker eller tidskrifter och har en inbyggd funktion för talsyntes som kan läsa upp texten för användare som vill vila ögonen.


När nätbutiken Amazon för ett drygt år sedan släppte första generationen av sin e-bok Kindle blev den så populär att den omgående sålde slut. Sedan dess har hugade spekulanter fått ställa sig på väntlista för att komma över ett exemplar.

Nu kommer uppföljaren Kindle 2, en slimmad version med förbättrat tangentbord och en talsyntesfunktion som omvandlar text till tal. Tangentbordet används för att mata in sökord i det inbyggda uppslagsverket eller för att skapa kortare minnesanteckningar.

Minnet på två gigabyte rymmer upp till 1 500 böcker eller tidskrifter som man laddar ned direkt från Amazons nätbutik med hjälp av det inbyggda 3g-modem som finns i Kindle. Man behöver alltså inte ansluta enheten till en dator för att överföra sina böcker.

De flesta böcker kostar knappt 10 dollar att ladda ned och urvalet är stort: cirka 230 000 titlar finns att tillgå liksom 31 olika tidningar och tidskrifter som man kan teckna prenumeraton på. Om det fortfarande finns plats över i minnet kan Kindle 2 dessutom hantera filformat som mp3, txt och diverse bildformat. Skärmen kan visserligen bara visa 16 olika nyanser av grått, men den är å andra sidan optimerad för att bibehålla tydligheten även i direkt solljus. Batteritiden är generöst tilltagen – du ska kunna använda Kindle 2 under flera veckors tid utan att behöva ladda batteriet.

Kindle 2 finns endast tillgänglig i USA, där den kostar 359 dollar.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.