Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ambassaden slutar elda dokument på taket

Publicerad: 14 April 2014, 11:45

Den årliga inrapportering av ambassadernas miljöarbete till UD ger intressanta insikter i länderas sätt att tackla miljöproblem. Bland annat skriver ambassaden i Teheran att man slutat bränna dokument på ambassadens tak som ett led i miljöarbetet.


Den årliga inrapportering av ambassadernas miljöarbete till UD ger intressanta insikter i det (bristande) miljöarbete som äger rum i världen. Riksdag & Departement har tagit del av dokumenten.

Ambassaden i Teheran skriver att man slutat bränna dokument på ambassadens tak till förmån för ”tuggning”.

I Kuba, Zimbabwe, Iran, Vitryssland men också på Island existerar enligt ambassaderna ingen källsortering.  I Oslo skriver ambassadören att källsortering är dåligt utvecklad men att man ändå har lyckats sortera papper, glas och elavfall.

Ambassaden i Nairobi beklagar att det i Kenya är svårt att hitta lämpliga åtgärder för att förbättra miljön på ett bra sätt och konstaterar att källsortering tyvärr sker på soptippen av ”behövande personer”.
På ambassaden i Teheran gör man det lättare för de ”frilansande sopsorterarna”, som får betalt per kilo av stadens kommun, genom att dela upp papper och plast.

I Demokratiska Republiken Kongo är källsortering ett främmande begrepp. Här bränns alla sopor eller kastas i floden, sammanfattar ambassaden i Kinshasa.
Men rapporterna innehåller också vissa framsteg. Dubbelsidiga utskrifter och byte till lågenergilampor är vanliga förbättringar. Flera ambassader har installerat sensorer så att lampor släcks automatiskt. Många har slutat med buteljerat vatten eller ordnat med återvinningsbara vattenbehållare.

I New Delhi samlas regnvattnet in vilket gör ambassaden självförsörjande på  bevattning. I Pristina värms vattnet av solfångare. I Santiago de Chile, Bukarest och Köpenhamn trampar anställda runt på tjänstecyklar. I Kampala har man en biodynamisk odling i residensets trädgård och i Shanghai har en grön vägg hyrts in för att minska behovet av luftrenare.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.