fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ambassadörens ombud ville betala med lägenhet för att få igenom bygglov

Publicerad: 7 mars 2011, 12:31

OECD- och Unesco-ambassadören Mats Ringborg håller ofta föredrag om miljöfrågor, men har själv polisanmälts för miljöbrott. Nu visar det sig också att hans ombud kan ha försökt muta en stadsarkitekt i ett byggärende.

Ämnen i artikeln:

Strandskydd

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Miljöaktuellt har tidigare skrivit om Sveriges ambassadör i OECD och Unesco, Mats Ringborg och hans svartbyggen i Haninge kommun där han byggd bryggor i strid mot strandskyddet på en tomt på Muskö. Enligt Haninge kommun hade Ringborg också gjort markutfyllnader längs strandlinjen både på sin egen tomt och på grannfastigheten utanför.

Nu avslöjar tidningen Skärgården att Mats Ringborg också försökt muta Haninge kommuns stadsarkitekt, Henrik Lundberg. Tidningen skärgården skriver att "Henrik Lundberg har, i samband med sin tjänsteutövning, övervägt ett lägenhetsbyte som han erbjudits av ambassadörens ombud."

Tidningen Skärgården har kommit över en icke diarieförd och  hittills okänd brevväxling mellan stadsarkitekt Henrik Lundberg och Ringborgs ombud där det också framgår att de träffat en egen överenskommelse om Ringborgs bygglovsärende. Henrik Lundborg erkänner för tidningen att lägenheten kommit på tal, men han förnekar att han ingått avtal och han säer också att det inte blev något lägenhetsutbyte.

Tidningen Skärgården
publicerar också den mejlkonversation som började med följande brev från Ringbors ombud: "Hej Henrik! Vilket härligt väder! Ute o joggade på Alviksvägen mm igår. Anita har lägenhet på Alviksvägen 125. Vet kanske Du någon som vill ha den – en fin tvåa med balkong mot byte i Hägersten/Enskede eller de trakterna?? Ibland är det ”en liten värld”…
Du glömmer väl inte vårt möte? Ett ganska känsligt ärende- som kan medföra massa påföljder för sökanden och kommunen. Vid ett liknande ärende (bn gav ”snällt” ut ett bygglov i strid mot plan mm – granne klagade och fick rätt) fick Värmdö kommun lägga ut ett par miljoner. Vi fixar:))"

Advokat Kristofer Johannesson, som representerar Ringborgs grannar på Muskö, är kritisk till hur ärendet handlagts.
– När man hänvisar till ett konkret ärende och i samma andetag säger att ”vi fixar” med en smilegubbe efter så tycker jag att det är lämpligt att någon tittar närmare på det här, säger han till tidningen Skärgården.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev